Траже пет плата и могућност да раде

Тања Шикањић
Траже пет плата и могућност да раде

БAЊAЛУКA - Око 90 отпуштених радника предузећа AД "Будућност" из Шамца настављају протест испред фирме, јер нису прихватили захтјев власника Маријана Мишића да пређу у фирму "Нова форма", која је такође у његовом власништву.

Радници, који су у четвртак обуставили рад у овом дрвопрерађивачком предузећу, траже да им се омогући рад, исплати пет заосталих плата и уплате доприноси, који им нису уплаћивани посљедње четири године.

- Маријан Мишић је у октобру 2010. године тврдио радницима "Нове форме" да ће им, уколико пређу у "Будућност", плате бити исплаћиване што није било могуће док су пословали у оквиру "Нове форме" чији су рачуни били блокирани због задужења. Радници су пристали на то и прешли у "Будућност" послије чега су у овој фирми основали синдикат како би лакше остварили своја права, а то није ишло у прилог Мишићу - тврде представници синдиката.

Додају да је по оснивању синдиката постигнут договор између синдиката и управе да се заостале плате редовно исплаћују радницима.

- Мишић тај договор није испоштовао и 5. септембра ове године присилно тражио од радника да поново потписују уговоре да ће прећи у "Нову форму" и то на одређено вријеме. Таквим уговорима радници би изгубили право на синдикат. Пошто није постигнут договор радници су ступили у штрајк, а управа фирме им је закључила радне књижице и не дозвољава им улазак у круг фирме - наводе у синдикату.

Директор и власник "Нове форме" Маријан Мишић, који је уједно и власник 54 одсто акција AД "Будућност", тврди да су поменути радници засновали радни однос у "Новој форми", те да су 2010. године, под уговором о пословно- техничкој сарадњи на двије године премјештени у предузеће AД "Будућност", али да је по истеку тог уговора требало да се врате у "Нову форму".

- Они нису пристали да се врате у 'Нову форму', а пошто им је тамо истекао уговор, више нису радници ни у једном предузећу - истакао је Мишић и додао да због лошег пословања плате нису исплаћиване на вријеме. 

Иако радници овог предузећа већ три године нередовно примају плате, од којих су половину добили у роби, односно намјештају, Мишић је тренутно на челу Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС, гдје обавља функцију предсједника Извршног одбора Удружења.  

У Привредној комори РС су истакли да Извршни одбор Удружења бира скупштина удружења, односно привредници, те додали да је Мишић, у вријеме када је изабран на ту функцију, био један од најуспјешнијих привредника, а његово предузеће "Нова форма", једно од најуспјешнијих привредних друштава у Српској.

- У сљедећем периоду није искључено да неће доћи до његове смјене на овој функцији, уколико се искаже потреба за тим - истакао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Компромис

Представници синдиката су истакли да су радници по ступању у штрајк власнику и управи фирме предложили компромисно рјешење које подразумијева потписивање нових уговора о раду али на неодређено вријеме и верификацију синдиката AД "Будућност" у синдикат ДОО "Нова форма" као и да се испоштује претходно постигнути договор о исплаћивању заосталих плата и обавеза.

- Власник и управа нису пристали на овакав компромис нити су понудили радницима прихватљиво рјешење проблема - наводе у синдикату. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана