Траже мјесто за фабрику малих кола

Глас Српске
Траже мјесто за фабрику малих кола

ЧИКAГО - Управа презадуженог "Џенерал моторса" (GM), до прије двије године највећег произвођача аутомобила на свијету, преговара са представницима федералне и владама три америчке државе о томе гдје ће подићи фабрику за израду мањих аутомобила, у оквиру реорганизације која би требало да је извуче из кризе.


GM, који је 1. јуна затражио судску заштиту од повјерилаца, предочио је стечајном суду листу од 14. фабрика које ће морати да затвори у наредним мјесецима, у оквиру процеса реструктурисања компаније и кресања трошкова на свим нивоима. Ради се о погонима у којима су израђивани аутомобили велике потрошње горива, за којима је од прошле године драстично опала потражња у СAД и на другим тржиштима у свијету.    

GM се споро прилагодио захтјевима потрошача, који су се преоријентисали на куповину штедљивих и еколошких возила, што је, уз опште привредно успоравање, био основи разлог финансијског колапса гигантске ауто-куће.    

Очекује се да ће GM за неколико седмица одлучити гдје ће подићи нови погон. Три могуће локације су у државама Мичиген, Тенеси и Висконсин.

 Управа GM је објавила да ће у том погону производити 160.000  аутомобила годишње.

 Око 67 одсто аутомобила и камиона GM-а који су продавани на тржишту СAД, израђује се у земљи и очекује се да нова фабрика повећа тај ниво на изнад 70 процената до 2013. године.
Генерални директор GM Фриц Хендерсон изјавио је да ће производња новог модела омогућити да компанија што прије изађе из кризе.     

GM је у четвртак саопштио да је обуставио производњу хибридног возила "шевролет малибу" због лоше продаје, јер намјерава да убрза програм израде хибридног система сљедеће генерације, који би требало да се нађе на тржишту 2010. године.

Тржишна утакмица

Извор близак компанији тврди да ће GM производити аутомобил који ће се на тржишту такмичити са новим мањим компактним "Фордовим" возилом "фијеста" и који ће испуњавати све еколошке и стандарде о потрошњи горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана