Траже исплату заосталих плата

Милка Милуновић
Траже исплату заосталих плата

БИЈЕЉИНA - Тражимо да се готово послије годину и по агоније ријеши питање бијељинске "Саве".

Ово су јуче на протестима у кругу "Саве" од њеног стечајног управника Небојше Матића затражили радници овог бијељинског предузећа.  

- Захтијевамо припрему техничко-технолошких постројења за прераду воћа и поврћа. Тражимо да се што прије пронађе стратешки партнер у стечају и да се обезбиједи неповратни новац од 820.000 марака за исплату потраживања према 200 радника "Саве" - поручили су радници са протеста.

Радници су затражили и исплату свих обавеза према пољопривредним произвођачима, тако да би "Сава" обезбиједила  средства кроз обједињавање новца Aграрног фонда бијељинске општине и Инвестиционо развојне банке. Они, такође, траже да се именује ново руководство које ће створити услове да фабрика ради и производи, а да се будући купац обавеже да неће мијењати програм рада предузећа и отпуштати раднике. 

Члан одбора повјерилаца Драго Петрић оптужио је стечајног  управника да "данас прича једно, сутра друго".

- Управник нам намеће Скупштину повјерилаца да поново донесе одлуку о продаји, што није добро за раднике - каже Петрић.  

Стечајни управник Небојша Матић навео је да је добио закључак Владе РС по којем нису испуњени услови за реализацију приједлога плана реорганизације.

- Препорука је да се иде у правцу спровођења класичног стечајног поступка који подразумијева да се на Скупштини повјерилаца, која ће бити одржана почетком маја, донесе одлука да се крене са продајом предузећа по почетној цијени од 13 милиона марака - истакао је Матић, додајући да је и толики дуг према повјериоцима.

Он је нагласио да бијељинска општина у протеклих  15 мјесеци није показала вољу да помогне али да је добио увјерење од општинара да ће помоћи "Сави".  

Договор

- На састанку са радницима договорио сам се да у сљедећу сриједу организујемо заједнички састанак како би усагласили захтјеве са којима би ишли према Влади РС и бијељинској општини - рекла је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана