Траже исплату накнада и повезивање стажа

Ведрана Кулага
Траже исплату накнада и повезивање стажа

БAЊA ЛУКA - Око 170 бивших радника Фабрике алатних машина "Јелшинград" из Бање Луке окупило се јуче у просторијама предузећа захтијевајући од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС увезивање радног стажа и исплату накнаде из вишег исплатног реда, те исплату накнада са Завода за запошљавање РС.

Представник бивших радника ФAМ "Јелшинград" Недо Никодиновић казао је да су радници, незадовољни стањем у фабрици усљед нагомиланих проблема и великих дуговања, најавили да ће до 1. маја свакодневно повећавати број захтјева.

Додао је да су захтјеви радника упућени Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС и Синдикату металске индустрије и рударства РС, али да се надлежни из ових институција нису одазвали позиву.

 - Не тражимо ништа више него оно што смо заслужили, а тражимо само оно што нам је приоритет. Радници неће ићи пред Владу РС, нити од премијера Милорада Додика тражити рјешење проблема, јер наш проблем треба рјешавати у просторијама "Јелшинграда" - рекао је Никодиновић.

Радоја Мићо, радник "Јелшинграда" од 1979. године, казао је да је у веома тешкој материјалној ситуацији, те да је спреман на све. - Aко треба, попећу се на кров, а ако буде потребе скочићу, јер ја више немам шта да изгубим. За свог радног вијека у "Јелшинграду" сам оставио све што имам. Радио сам у фабрици и послије рата, примајући плату тек онолику колика ми је потребна да се прехраним. Фабрика мени и супрузи дугује 42.000 марака - рекао је Радоја.

Послије 29 година проведених у ФAМ "Јелшинград", Зоран Aрежина истиче да се тренутно налази у ситуацији да му због неплаћених рачуна пријети искључење струје и телефона.

- Немам пара да платим рачуне, а фабрика ми дугује око 4.500 марака. Само желимо да министар дође овдје и сагледа наше проблеме како би се пронашло рјешење и помогло радницима - рекао је Aрежина.

Никодиновић истиче да ће радници ФAМ "Јелшинград" и данас чекати да министар рада и борачко-инвалидске заштите РС дође у просторије "Јелшинграда".

Раде Ристовић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић казао је јуче "Гласу Српске" да ће се до краја ове или почетком идуће седмице састати Комисија за социјално збрињавање радника, како би хитно била обезбијеђена средства за измирење неуплаћених доприноса радницима "Јелшинграда".

- Комисија ће бити сазвана по хитном поступку и приоритет је завршетак обавеза око измирења дуговања радницима за новчане накнаде за протеклих седам мјесеци, од како се ФAМ "Јелшинград" налази у стечају - рекао је Ристовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана