Траже да се хитно покрене производња

Марина Чигоја
Траже да се хитно покрене производња

БAЊAЛУКA - Бивши радници Фабрике алатних машина "Јелшинград" Бањалука затражили су јуче од Владе РС да што хитније преузме ову фабрику и покрене производњу.

Они су најавили да ће у понедјељак поново одржати састанак у просторијама предузећа на којем очекују присуство представника Владе РС, с обзиром на то да се на јучерашњем састанку нису појавили.

- Aко представници Владе РС не дођу на састанак у понедјељак предложићемо радикалнија рјешења - рекао је бивши радник "Јелшинграда" Недо Никодиновић.

Он је подсјетио да бивши радници "Јелшинграда" траже да се покрене производња у овом предузећу, повезивање радног стажа и да радници који испуњавају услове иду у пензију. Потраживања радника по основу неисплаћених плата износе 2,4 милиона КМ.

Представници Министарства индустрије, енергетике и рударства РС и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, којима су упућени позиви, упутили су телеграм у којем раднике обавјештавају да нису у могућности да дођу на састанак.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, који се тренутно налази у радној посјети Кини, рекао је раније "Гласу Српске" да имовина "Јелшинграда" више нема хипотеку и да Влада треба да се опредијели да ли ће тражити стратешког партнера прије конституисања новог предузећа или ће ући у конституисање новог предузећа па онда тражити стратешког партнера.

- У сваком случају опредјељење Владе РС је тражење стратешког партнера у будућности који ће обезбиједити инвестирање и очување садашњег броја радника, те унапређење производње и развоја ове компаније у будућем периоду - казао је Ковачевић.

Влада РС је у октобру прошле године за 8.263.620 КМ купила цјелокупну имовину ФAМ "Јелшинград" Бањалука, на другој поновљеној лицитацији у Окружном привредном суду Бањалука.

Њежић

Стечајни управник у ФAМ "Јелшинград" Aлекса Њежић рекао је да купцу фабрике проблем тренутно представљају три забиљежбе које се односе на земљишне књиге, јер су сметња код укњижбе права власништва и касније формирања акција капитала.
- Упутићу ургенцију министру правде РС Џерарду Селману да земљишно-књижни уред то спроведе - најавио је Њежић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана