Траже блокаду имовине Туша

Марина Чигоја
Траже блокаду имовине Туша

Бањалука - Представници Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ и предузећа која су снабдијевала словеначки трговачки ланац "Туш-трејд" затражили су од институција БиХ да блокирају покушај његовог матичног холдинга да прода некретнине и да преиспитају пословање тог ланца у БиХ.

"Туш" је власник објеката, а његова повезана фирма "Туш-трејд" је у њима била задужена за продају и сарадњу са добављачима. Након што су обје фирме објавиле да престају са пословањем, "Туш" покушава да прода објекте, а иза њега би остали само дугови.

Представници СТК-а и добављачи, којима су Словенци остали дужни око 20 милиона КМ, истакли су јуче да се највјероватније ради о смишљеној превари и организованом криминалу с циљем да се оштете произвођачи из БиХ. Истакли су да на то посебно указује чињеница да је "Туш" 2009. године подијељен у два предузећа, односно да је основан "Туш-трејд" са свега 2.000 КМ капитала.

Потпредсједник СТК-а БиХ Бруно Бојић рекао је да ће надлежним институцијама бити прослијеђено десетак захтјева, међу којима је најважнији да буде обустављена продаја имовине "Туша". Подсјетио је да је поднесена кривична пријава против власника "Туша" у Словенији Мирка Туша, одговорних лица у БиХ, те фирме "Туш холдинг", "Туш" и "Туш-трејд".

- Биће дата сагласност адвокату Сенаду Билићу да у име свих оштећених допуни кривичну пријаву у којој се траже хитне мјере забране продаје и располагања некретнинама у власништву "Туш холдинга" и повезаних лица - казао је Бојић и подсјетио да домаће фирме од "Туша" потражују око 20 милиона КМ и да та компанија у БиХ има око 25 пословних објеката који су оптерећени хипотекама.

Добављачи су истакли да су константно морали да са том компанијом сарађују по новим условим и да су им помјерани рокови наплате са првобитних 30 на 120 дана да би наплатили своја потраживања.

Финансијски директор "Витинке" из Козлука Ђорђе Миличевић истакао је да ово предузеће потражује од "Туша" више од 100.000 КМ. Директор и власник сарајевске фирме "Интеркамп" Недим Каламујић је истакао да је овдје ријеч о смишљеној превари и међународном криминалу.

- Тужилаштво БиХ мора што прије реаговати да би проблем био ријешен - рекао је Каламујић и додао да ће оштећени добављачи, ако не успију да наплате потраживања, захтијевати да их обештети оснивач "Туша" из Словеније.

Компанија "Туш" у БиХ послује од 2006. године, а од 2009. је подијељена у двије фирме, односно на "Туш", у чијем су власништву некретнине и "Туш-трејд", који се бавио трговином и уговарао послове са домаћим добављачима, а објекте изнајмљивао од "Туша". Ове фирме напрасно су престале са радом у БиХ, радницима дугују плате и отпремнине, домаћим добављачима више од 20 милиона КМ, а због пореског дуга и сумњивог захтјева за поврат ПДВ-а под лупу их је ставила и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која је затражила од Тужилаштва БиХ да изда налог за комплетну провјеру њиховог пословања.

Захтјеви

Бруно Бојић је истакао ће бити поднесен и захтјев за достављање листе потраживања и обавеза "Туша" и са њим повезаних фирми, те захтјев свим надлежним институцијама за преиспитивање пословања повезаних лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана