“Тошчелик” купио никшићку Жељезару

РТС
“Тошчелик” купио никшићку Жељезару

Никшић - На трећем тендеру за продају Жељезаре у Никшићу, турска компанија “Тошчелик” купила је некадашњег гиганта металске индустрије за 15,1 милион евра, преноси РТС.

На јавној лицитацији у Привредном суду у Подгорици, на којој је учествовала и компанија “Нексан” из Никшића, турска фирма је понудила највећу цијену за никшићку фабрику, односно 15,1 милион евра.

Предузеће “Нексан”, бизнисмена Миодрага Давидовића, понудило је 15 милиона евра, што је била минимална предвиђена цијена за куповину Жељезаре.

На прва два тендера никшићка Жељезара је нуђена за 30 милиона евра, па за 21 милион, али није било заинтересованих купаца.

Потом је расписан трећи оглас за продају Жељезаре, по почетној цијени од 15 милиона евра.

Компанија “Тошчелик” је члан Тосјали групе из Истанбула и бави се производњом квадратних и право-угаоних профила, као и индустријских цијеви, шавних и поцинкованих.

Главна тржишта “Тошчелика” су западна и источна Европа, Средњи Исток и Африка, а годишња продаја вриједна је више од 100 милиона долара.

Из Жељезаре у Никшићу која се већ скоро годину налази у стечају, раније је саопштено да је циљ четврте приватизације да фабрика добије стратешког партнера.

Посљедњи власник је холандска компанија ''Монтенегро спешлити стилс'', која је напустила Жељезару у прољеће 2011. године.

Некадашњи никшићки гинант, који је запошљавао више хиљада радника, четврту приватизацију дочекаће са свега 320 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана