Торијевци блокирају додатно улагање

Глас Српске
Торијевци блокирају додатно улагање

ЛОНДОН - Торијевци и у Доњем и Дому лордова најавили су да ће блокирати план министра финансија Џорџа Озборна који предвиђа додатно улагање у Међународни монетарни фонд (ММФ) ради помоћи европским земљама које су запале у дугове, пише "Дејли телеграф".

ММФ је саопштио да му треба додатних 500 милијарди долара за помоћ стабилизацији глобалне економије, а већи дио те суме био би дат Грчкој, Португалији и другим земљама еврозоне које су у кризи.

Прошлог викенда на Свјетском економском форуму у Давосу у Швајцарској шеф ММФ-а Кристин Лагард рекла је да је дошла са малом торбом да покупи новац.

Британска влада има одобрење парламента да да даљих десет милијарди фунти ММФ-у, али се вјерује да ће Британија морати да да 17 милијарди фунти, колики је њен удио у укупној помоћи од 500 милијарди долара.

Министарство финансија тврди да је још рано говорити о давању додатног новца у фонд јер Европа још није изнијела никакав план реформе или јачања свог фонда помоћи.

Додатно финансирање од стране британских пореских обвезника ван договорених десет милијарди фунти захтијеваће одобрење оба дома парламента.

Министарство финансија даће времена европским лидерима да повећају свој фонд помоћи и спроведу реформе прије него додају још средстава у резерве ММФ-а.

Дејвид Дејвис, торијевац и водећи евроскептик, рекао је да би одвајање додатних средстава за ММФ као помоћ Европи значило бацање новца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана