Топић: Ускоро финансијска понуда кинеске компаније

СРНА
Топић: Ускоро финансијска понуда кинеске компаније

Бањалука - Предузеће "Аутопутеви Републике Српске" овог мјесеца очекује финансијску понуду од кинеске грађевинске компаније "Синохидро", која је заинтересована за изградњу аутопута од Бањалуке до Млиништа, на граници са Федерацијом БиХ, те даље према Гламочу и Сплиту.

Директор "Аутопутева Српске" Душан Топић рекао је данас Срни да је кинеска компанија већ обезбиједила подршку кинеске Ексим банке да кредитним аранжманом подржи изградњу ове саобраћајнице, што показује колико су Кинези озбиљни у намјери да реализују овај пројекат.

Он је нагласио да ће по достављању финансијске понуде са прецизно дефинисаним цијенама, премјерима и јединичним цијенама километра аутопута, бити донесена одлука о почетку преговора са Ексим банком о кредитном аранжману и условима.

Топић је додао да та банка за пројекте у југоисточној Европи нуди повољне услове, односно максимално два одсто камате и рок отплате до 20 година, уз грејс период од три до пет година, што ће бити предмет даљих преговора.

Он је рекао да је аутопут до Бањалуке до Сплита дуг око 190 километара, од чега 93 километара пролазе кроз Српску, 70 километара кроз Федерацију БиХ, а 20 до 30 километара иде преко територије Хрватске, у зависности од коначног избора трасе.

Топић је навео да би траса аутопута требало да иде од чвора "Гламочани", преко Кола и платоа Мањаче, те даље западно од Мркоњић Града до мјеста Бараћи и даље према граници са ФБиХ.

"Због сложености пројекта, његова реализација ићи ће у двије фазе, од којих прва подразумијева изградњу аутопута од Бањалуке, односно чвора жГламочаниж до Мркоњић Града, тачније, до споја са путем АВНОЈ-а", рекао је Топић.

Он каже да се вриједност прве фазе процјењује на око 600 милиона евра.

Топић истиче да је, осим Српске, интерес за изградњу аутопута Бањалука-Сплит, изразила је и ФБиХ, која је већ започела израду пројектне документације.

Он додаје да би пројекат ускоро требало да буде презентован и у Сплиту, будући да је Хрватска трећи субјекат у овом пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана