Топи се средња класа

Агенције
Топи се средња класа

Берлин - У Њемачкој се средња класа све више смањује што изазива забринутост код многих стручњака. Око 58 одсто становника Њемачке данас припада средњој класи, док их је 1997. било 65 процената.

Те бројке произлазе из студије универзитета у Бремену и Њемачког института за привредна истраживања, коју је наручила фондација "Бертелсман", преноси Дојче веле.

У средњу класу убрајају се они који имају на располагању 70 до 150 одсто просјечног прихода. Код четворочлане породице ради се о 2.400 до 5.000 евра мјесечно.

Студија као критеријуме узима образовање и занимање, објашњава Олаф Грох-Замберг, професор социологије на универзитету у Бремену и један од аутора студије.

- Расподјела прихода у Њемачкој се све више поларизује и све су мање могућности преласка из ниже у средњу класу - каже он.

За Грох-Замберга такав развој је забрињавајући. Он подсјећа да је средња класа у Њемачкој у само пет година смањена за чак седам процената. Ипак, његов колега, социолог Штефан Храдил, то не сматра тако драматичним.

- Дијелови средње класе имају одличне шансе за друштвени успон. Дакле, ако је средња класа смањена, онда то није аутоматски лоша вијест. Када већи дио средње класе западне у потешкоће, долази до политичке дестабилизације - каже он.

Без обзира на негативни тренд, у Њемачкој се и даље више од половине становника убраја у средњу класу. То је, у поређењу са другим земљама, добар резултат. У државама које имају слабију средњу класу чешће се јављају одређени проблеми.

- Што су веће социјалне разлике, то је више проблема с криминалом и другим негативним појавама - истиче Храдил.

Политичари на реду

Због све већег броја оних који имају нижа примања и који имају слабе шансе за успон у средњу класу, Олаф Грох-Замберг сматра да би њемачка влада што прије требало да предузме озбиљније мјере којима би омогућила тај успон.

Он истовремено тражи и увођење мјера којима би се спријечило све осјетније смањивање солидарности код богатог слоја грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана