“Топ фарм” мјеркају четири купца

Aнита Јанковић Речевић
“Топ фарм” мјеркају четири купца

БАЊАЛУКА - Имовина некадашње свињогојске фарме “Топ фарм” из Нове Тополе пети је пут на добошу, а земљиште и објекте, који се продају за 1,27 милиона КМ, мјеркају четири потенцијална купца.

Истакла је то за “Глас” стечајна управница “Топ фарм” Наташа Косић наводећи да је пета лицитација заказана за 25. август.

Земљиште које се, према њеним ријечима, простире на 247.343 метра квадратна, те грађевински објекти који су били у саставу фарме продаје се “у пакету”, као цјелина.

 - За разлику од претходних поступака, када уопште није било заинтересованих, сада имамо четири потенцијална купца која су преузела продајну документацију. Ријеч је о правним лицима, за која се надам да ће се појавити на лицитацији - рекла је Косићева и додала да није упозната са намјерама заинтересованих када је у питању кориштење земљишта и објеката некадашње фарме.  

Уколико имовина стечајног дужника, која се налазе у мјесту Нова Топола на магистралном путу Бањалука - Градишка, и овај пут остане непродата Косићева каже да ће на сљедећој лицитацији земљиште бити парцелизовано.

- Покушаћемо са продајом мањих парцела, јер је у цјелини земљиште баш огромно. Потенцијално заинтересовани су се раније жалили да је земљиште као цјелина скупо и превелико за покретање било каквог посла - рекла је она.

У односу на прву лицитацију, имовина некадашње свињогојске фарме сада се продаје по девет пуна нижој цијени, будући да је на првом добошу имовина коштала 11,5 милиона КМ. На другој лицитацији цијена је била 5,7 милиона марака, на трећој  3,8 милиона, док је на посљедњој у јуну ове године цијена била 1,9 милиона марака.

- Сматрам да је цијена од 1,27 милиона марака реална - рекла је Косићева која је раније истакла да се у привредној зони у Новој Тополи парцеле продају по цијени од једне до пет марака по квадрату, те да је фарма била прескупа с обзиром на таква тржишна кретања. 

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми “Топ фарм” из Нове Тополе 18. маја 2021. године након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне и да менаџмент друштва постоји само формално.

Након отварања стечаја производња је угашена, а како није било ни хране ни новца, хитно је продато око 2.000 прасади и крмача.

Повјериоци

Наташа Косић каже да су потраживања повјерилаца тешка око 18 милиона марака, те да је предузеће поприлично задужено неколико година прије него што је покренут стечај. Највећа потраживања су кредити који су дати фарми. 

- Уколико се фарма прода прво ће се ићи на измиривање трошкова, те потраживања три разлучна повјериоца који имају предност. Јасно је да сви неће бити намирени - појаснила је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана