Топ 25 најјачих брендова у региону

Радио Слободна Европа
Топ 25 најјачих брендова у региону

Најјачи брендови који су присутни на простору држава насталих распадом социјалистичке Југославије су Милка и Кока - Кола.

Загребачки Валикон, кућа која се бави савјетовањем у тржишним истраживањем направила је такву листу и дошла до занимљивих резултата.

„Није важно који сте на листи Топ 25 брендова широке потрошње у региону, важно је да сте на њој“, главна је порука Валиконове листе Топ 25 најјачих брендова.

Зашто, појашњава за радио Слободну Европу Мирна Хорват која се у Валикону бави међу осталим и том регионалном компонентом.

„Све су то јаки и снажни брендови који улажу и у маркетинг и у развој. У позадини сваког од тих брендова је константан рад, иновација и одређена јака прича коју на неки начин прате кроз цијелу регију.”

На тржиштима Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Македоније најача робна марка је – свјетски бренд Милка, за њом слиједи такође свјетски бренд Кока - Кола, па словеначка Аргета, истина у власништву хрватске Атлантик групе, па хрватска Вегета, па хрватска Цедевита. Прва четири мјеста иста су као годину раније, а са листе Топ 5 испала је Кокта.


Најјачи српски бренд је Смоки који је са 17. места у 2012. години скочио за 8 мјеста па је сада девети. Словеначки Фруктал трећи је по заступљености само у Словенији, али оно што га издваја од других је чињеница да је са 24. мјеста у 2012. години скочио за чак 14 мјеста, па је у 2013. години био десети најпопуларнији бренд у регији. Која је тајна, открива Мирна Хорват.

„Бренд који је додатно занимљив и који бих коментарисла, јер га на овој листи пратимо већ неко вријеме је Фруктал, дакле иконични словеначки бренд који је прије неколико година преузет од стране српског Нектара, и ту је заправо видљиво – јер се он након тога издигао на листи – колико се у бренд улаже и како се то онда рефлектује и на позицију на листи”, каже Хорват.

Када се гледа листе, велика већина робних марки стара је по неколико деценија. Носталгија?

„Шта год ми мислили о нашој бившој држави, брендови су јако емотивно обојени и сигурно да се, не можда уз сваке, али уз неке од њих , јавља једна врло снажна позитивна носталгија која потрошача враћа у нека времена, у нека сјећања… У сваком случају, та симболика да су они домаћи је јако снажна и јако присутна и она дјелује на потрошача. „

По први пут међу Топ 25 је и један млијечни бенд – хрватски Дукат јогурт. Хајнекен више није најјачи бренд пива у регији, наиме словеначко Лашко се изједначило с њим.

Најјачи босанско-херцеговачи бренд је папирна конфекција Виолета, с трендом пораста. Појављују се македонски брендови – за сада су најјачи Цевитана и Тиквеш, а Тиквеш је иначе и најјачи регионални бренд вина.

Истраживање је било спроведено љетос у свим земљама региона, на величини узорка од 1.000 до 1.500 испитаника по земљи. .

По земљама то изгледа овако:

Србија - Милка, Плазма, Смоки, Кока -Кола и Моја кравица југурт

Хрватска - Милка, Цедевита, Кока - Кола, Вегета, Јамница

Босна и Херцеговина – Аргета, Милка, Кока - Колаа, Вегета, Виолета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана