Тома Ћукић, сениор менаџер у консултантској кући А.Т. Kearney: Банке још нису на нивоу отприје глобалне кризе

Жељка Кокот
Тома Ћукић, сениор менаџер у консултантској кући А.Т. Kearney: Банке још нису на нивоу отприје глобалне кризе

Бањалука - Резултати истраживања, којим је обухваћено више од 90 банкарских групација у 22 европске земље укључујући и БиХ, дају простора за умјерени оптимизам иако је ситуација и даље лошија у поређењу са периодом прије избијања глобалне економске кризе 2008. године.

Истраживање је обавила глобална консултантска кућа "А.Т. Kearney", која клијентима широм свијета помаже у рјешавању пословних изазова.

- "А.Т. Kearney" на основу шест показатеља мери успешност банака у Европи. Укратко, могу да кажем да резултати дају простора за умерени оптимизам иако је ситуација и даље лошија од оне пре почетка економске кризе. Приходи по клијенту и по запосленом се у последњих годину нису драстично променили. Али, сваки власник очекује раст па ће банке морати озбиљније да се усмере на трошковну трансформацију и на опоравак прихода. Мораће да нађу алтернативне, иновативне изворе, изван стандардних оквира као што су приходи од камата које имају тренд снижавања - каже за "Глас Српске" сениор менаџер консултантске куће "А.Т. Kearney" Тома Ћукић.

Банкарски сектор у БиХ и региону, према његовим ријечима, карактеришу слични трендови као и у остатку Европе.

- РС, БиХ и наш регион у овом сегменту прате стање у Европи, али морам да истакнем да наш регион и даље има потенцијал за раст. Наравно, постоје и разлике, нарочито у сегменту пословања са становништвом. Ситуација се разликује од банке до банке, најуспешније су наравно оне у земљама са стабилном привредом, али свакако банке које су на време схватиле предности дигитализације - истакао је Ћукић.

Говорећи о препорукама које су се искристалисале из резултата истраживања, Ћукић је истакао да се издвајају три правца дјеловања банака.

- Неминовна је трошковна трансформација у оквиру које банке морају да наставе са даљим снижавањем трошкова пословања, клијенти морају бити у центру пажње и активности које се структурирају око њихових потреба и навика, те прихватање и усклађивање са дигиталним добом у коме живимо. Дигитализација није само смањење броја експозитура и понуде неколико занимљивих апликација. Дигитална трансформација почиње на врху и обухвата све запослене - објаснио је Ћукић.

Бањалука диван град

Тома Ћукић каже да се радује сваком доласку у Бањалуку.

- Ово је диван град и увек радо долазим. Истраживање није конкретан повод, али сам рад да поделим ове резултате, који су заиста корисни. Овог пута сам овде због регионалног пројекта са нашим клијентом који послује на подручју готово целог Балкана - истакао је Ћукић.

Традиција

Консултантска кућа "А.Т. Kearney" постоји од 1926. године и има 61 канцеларију у пословним центрима у 40 земаља. Банкарска индустрија је међу великим клијентима ове консултантске куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана