Током трговања у октобру берзе изгубиле 5,8 билиона долара

Глас Српске
Током трговања у октобру берзе изгубиле 5,8 билиона долара

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ТОКИО - Aгенција "Standard & Poor's" саопштила је да су у октобру дионице на 52 берзе у свијету на вриједности изгубиле око 5.790 милијарди долара, што је највећи губитак у историји.

Тиме је, наиме, надмашен губитак из претходног мјесеца када су дионице на вриједности, изгубиле 4.000 милијарди долара.

При томе је на америчким берзама забиљежен највећи губитак, 2.270 милијарди долара или отприлике 40 одсто цјелокупног губитка у свијету.

Међутим, S&P индекс пао је у октобру "само" 18 одсто, што је мање него на другим берзама, јер је просјечан пад водећих свјетских индекса износио 20,7 одсто. Највећи пад индекса забиљежен на мађарској берзи, 43,2 одсто, што одговара губитку од 8,6 милијарди долара.

Први дани новембра протичу на свјетским берзама знатно мирније. Након снажног скока цијена у понедјељак, на већини азијских берзи јуче водећи индекси нису осцилирали тако оштро као прошлог мјесеца.

У Сингапуру и Шангају водећи индекси јуче су пали око један одсто. У Хонг Конгу и Сеулу, цијене дионица биљеже благи раст. MSCI индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, пао је јуче 1,9 одсто, чиме је прекинут његов петодневни раст.

Aустралијска берза затворена је с готово непромијењеним индексом у односу на понедјељак, јер су претходни губици од око два одсто анулирани након што је тамошња централна банка смањила камате.

Највише су, више од шест одсто, јуче скочиле цијене дионица на Токијској берзи, која настоји да ухвати корак са снажним растом азијских берзи, јер се у Јапану због празника у понедјељак није радило.

Слабљење јапанског јена подстакло је раст цијена дионица великих извозника, па чак и аутомобилских произвођача, као што су "Тојота" и "Хонда", упркос подацима о паду продаје аутомобила у СAД у октобру за чак 32 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана