“Тојота” значајно повећала профит

Агенције
“Тојота” значајно повећала профит

Токио - Јапански произвођач аутомобила “Тојота” повећала је профит у четвртом кварталу за пет пута послије успјешног опоравка од посљедица прошлогодишње природне катастрофе у Јапану, преносе агенције.

Нето профит у три мјесеца до краја марта био је 1,16 милијарди евра.

На Нивоу читаве године, профит је ослабио за 30 одсто усљед утицаја високог курса јена и посљедица земљотреса и цунамија у претходном периоду.

“Тојота” је прогнозирала да ће у овој фискалној години забиљежити профит од 7,3 милијарди евра, пренио је Би-Би-Си.

- Наша визија је да успоставимо снажну пословну основу која ће осигурати профитабилност у случају било каквих пословних потешкоћа - саопштио је предсједник компаније Акио Тојода.

Он је додао да је компанија на путу опоравка и да је производња нормализоана на свим кључним локацијама.

Прошлогодишњи земљотрес и цунами пореметили су ланац снабдијевања дијеловима и довели до обуставе рада у “Тојотиним” фабрикама у земљи и иностранству.

У вријеме када је компанија почела да се опоравља, услиједио нови ударац у виду поплава на Тајланду, које су пореметиле рад погона у којима се праве дијелови за “Тојотина” возила.

Компанија је успјела да повећа продају, нарочито у САД, једном од највећих тржишта за јапанског гиганта. Очекује се да ће “Тојота” у овој финансијској години на америчком тржишту продати 8,8 милиона аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана