Тојота свјетски лидер по продаји возила у 2020, претекао Фолксваген

Taњуг
Тојота свјетски лидер по продаји возила у 2020, претекао Фолксваген

ТОКИО - Компанија Тојота Мотор претекла је 2020. њемачки Фолксваген у продаји возила, и после пет година поново преузела круну као водећи свјетски произвођач с највећој продајим аутомобила, јер пад тражње због корона пандемије снажније погодио њемачког ривала.

Тојота је саопштила данас да је њена глобална продаја на нивоу цијеле групе пала за 11,3 посто на 9,528 милиона возила у 2020, док је Фолксваген забиљежио пад од 15,2 процента на 9,305 милиона јединица, извештава Ројтерс.

Произвођаче аутомобила широм свијета тешко су погодиле корона мере ограничења уведене широм свијета, због којих су људи престали да одлазе у салоне за продају аутомобила и и које су приморале ауто компаније да смање или обуставе производњу у појединим погонима.

Тојота је, међутим, боље пребродила пандемију делимично зато што је Јапан, односно њено домаће тржиште, као и азијски регион генерално био мање погођен него Европа и Сједињене Државе.

Будући да се потражња за аутомобилима опоравља, нарочито у Кини, Тојота, Фолксваген и други произвођачи утркују се да приграбе што већи тржишни удио у растућем сегменту електричних возила.

Тојота је навела да је удио електричних возила које је продала прошле године порастао на 23 посто њене укупне продаје, са 20 процената у 2019. години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана