Тојота подигла процјену годишњег профита

Глас Српске
Тојота подигла процјену годишњег профита

ТОКИО - Јапански произвођач возила Тојота саопштио је данас да је, иако му је квартални профит пао, повећао процјену профита за цијелу пословну годину, јер је у току опоравак од посљедица цунамија и поплава у Тајланду.

Тојота сада за цијелу фискалну годину очекује профит од 200 милијарди јена (2,6 милијарди долара) према 180 милијарди (2,3 милијарде) у ранијој прогнози.

У претходној фискалној години Тојота је имала профит од 408 милијарди јена. За период октобар/децембар 2011, што је трећи квартал текуће пословне године, Тојота је регистровала профит од 80,9 милијарди јена (1,05 милијарди долара), за 13,5 одсто мањи него у иста три мјесеца претходне године.

Претходна календарска година била је иначе изузетно тешка за произвођаче аутомобила у Јапану због мартовског земљотреса и цунамија, као и због поплава у Тајланду, одакле стижу делови за јапанску аутоиндустрију.

Тојотин директор Такахико Ијићи казао је да иза пада профита у односу на претходну фискалну годину стоји и јак јен.

У посљедњем прошлогодишњем кварталу долар је вредио око 77 јена у поређењу са 83 јена у истом периоду 2010.

Када је ријеч о продаји, сада Тојота у фискалној години која завршава у марту, рачуна на продају 7,41 милион возила према ранијој процени од 7,38 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана