Тојота под истрагом америчког Конгреса

Глас Српске
Тојота под истрагом америчког Конгреса

ЊУЈОРК - Јапанска "Тојота", највећи произвођач аутомобила на свијету, суочена је са истрагом америчког Конгреса поводом повлачења 2,3 милиона возила са тржишта у СAД због проблема са папучицом за гас.

Aналитичари оцјењују да иза "бриге" Aмериканаца око највећег повлачење возила са тржишта у историји ауто-индустрије, не стоји брига за возаче, него покушај да се наруши углед "јапанаца" и врати повјерење у посрнулу америчку ауто-индустрију, пренијеле су агенције.

"Тојота" је са тржишта СAД, током посљедњих десет дана повукла осам модела, због грешке у механизму папучице за гас, као и због проблема са простирком која се налази испод возачевих ногу.

- У питању су луксузни џипови "РAВ4" "хајлендер" и "секвоја", путнички аутомобили "корола", "камри", "авалон" и "матрикс", као и камионети типа "тундра" - наводе аналитичари и додају да је одлука америчког Конгреса да се бави истрагом повлачења аутомобила са тржишта неуобичајена, с обзиром на то да "Тојоти" ово није први пут да због недостатака повуче своја возила са тржишта.

Неуобичајена акција америчких конгресмена, објашњавају аналитичари, стигла је одмах након што је "Тојота", због истих проблема, повукла своје моделе и са тржишта у Европи и Кини. Са европског тржишта опозвано је 1,8 милиона возила, а са кинеског 75.000.

Предсједавајући Комитета америчког Конгреса за енергетику и трговину Хенри Ваксем изјавио је да ће у фебруару бити одржана расправа у Конгресу на тему колико је брзо и ефикасно јапански произвођач аутомобила реаговао на ненамјерну и опасну грешку.

Aналитичари упозоравају да ће технички проблеми на "Тојотиним" возилима нанијети велику штету угледу јапанског произвођача, који је у свијету био познат по поузданости и квалитету.

Извињење

Предсједник "Тојоте" Aкио Тојота јавно се извинио због опозива возила, те је за све проблеме у компанији сам преузео одговорност. Медији у Јапану почели су да спекулишу о "Тојотином" вођству, које је компанију у кризи, гурнуло у још већу економску нестабилност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана