Тојота плаћа 17,35 милиона долара због повреде прописа

Агенције
Тојота плаћа 17,35 милиона долара због повреде прописа

Њујорк - Сједињене Aмеричке Државе казниле су јапанског произвођача аутомобила “Тојоту” са 17,35 милиона долара, јер је преспоро обавијестио власти о проблему безбједности код неких од својих модела, саопштила је Америчка агенција за безбједност саобраћаја на аутопутевима, преносе агенције.

Агенција наводи да је то највећа могућа казна за прекршај прописа који се односи на повлачење возила из саобраћаја ради ванредне поправке.

У питању је тепих који може да се изгужва и заглави папучицу за гас, што је био узрок десетине саобраћајних несрећа са смртоносним посљедицама 2009. године, када су у “Тојоти” замијенили тепихе у аутомобилима.

Агенција наводи да је тај проблем на моделима “Лексус” поново открила почетком 2012. године, а “Тојоту”, која производи ове луксузне аутомобиле, је контактирала у мају.

Произвођач је одговорио мјесец дана касније, након што је обавијештен о 63 несреће “Лексуса” из 2009. године.

“Тојота” је тако прекршила амерички закон који захтијева да произвођач у року од пет радних дана обавијести Агенцију о постојању безбједносног проблема и да смјеста позове власнике возила на поправку.

“Тојота” је тек крајем јуна позвала власнике 154.000 лимузина марке “Лескус” у САД да их довезу у сервис ради замјене тепиха који може да се изгужва и заглави папучицу за гас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана