Тојота исплаћује 1.6 милијарди долара оштећеним купцима у САД

Aгенције
Тојота исплаћује 1.6 милијарди долара оштећеним купцима у САД

Јапански произвођач је постигао нагодбу према којој ће исплатити одштету власницима више од 10 милиона Тојота које су од 2009. повучене на ванредни сервис због проблема са заглављивањем папучице за гас.

Како сазнаје Блумберг, ријеч је о суми од 1,63 милијарде долара (око 1,23 милијарде евра). Новац ће бити исплаћен власницима с обзиром да је након афере са заглављивањем папучице за гас и неконтролисаним убрзавањем возила, поменутим аутомобилима марке Тојота пала вриједност на тржишту.  

Лоша репутација наставила је да прати аутомобиле чак и када је проблем са заглављивањем папучице отклоњен у сервису, па ће сваком купцу бити исплаћена сума у висини губитка вриједности њиховог возила на тржишту.  

"Жељели смо да наше купце максимално обештетимо", изјавио је правни заступник Тојоте у САД, док је адвокат који заступа власнике возила рекао да ће свима бити исплаћено 100 одсто новчаног износа који је тражен у одшетном захтјеву.  

Висина одштете креће се од свега десетак, па до чак 10.000 долара, у зависности од модела аутомобила и разних других фактора.  

Треба напоменути да укупна сума не обухвата одштету коју ће Тојота исплатити онима власницима који су због пробелма са неконтролисаним убрзавањем доживјели саобраћајну несрећу, с обзиром да се у вези са тим питањем води посебан судски процес.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана