Тодорић продаје најјаче брендове?

Танјуг
Тодорић продаје најјаче брендове?

Загреб - Хрватски концерн Агрокор продаје Станић групи свој бренд Џуси (Juicy) и дио погона у којима се производе истоимени сокови, пишу хрватски медији.

Како наводи загребачка штампа потврда те, засад незваничне информације, требало би да буде објављена ове недјеље.

Ивица Тодорић, први човјек Агрокора, продаје Свјетлану Станићу, власнику Станић групе дио производње у Јамници, Младини и Сарајевском кисељаку, пише загребачки "Јутарњи лист". Притом, у Јамници остаје само производња вода.

Хрватски медији оцјењују да је то готово сензационална вијест, јер се Агрокор први пут рјешава једног од својих најјачих брендова, а и вриједност трансакције је импресивна - наводно је ријеч о 48 милиона евра (360 милиона куна). Ту трансакцију, како се наводи, финансира Загребачка банка.

У Агрокору нису хтјели да коментаришу овај посао, као ни Слободан Јурачић, потпредсједник Станић групе.

"Јутарњи лист" напомиње да одлука Станић групе да преузме Агрокорову производњу сокова не чуди, с обзиром на то да се још прије двије године надметала за куповину словеначког Фруктала, који је на крају купио српски Нектар.

Станић група, која је у трговачко-дистрибутивном бизнису на подручју БиХ и Хрватске, већ неко вријеме планира производњу сокова, без обзира на неуспјех са Фрукталом, па је почетком децембра основала фирму Stanic Beverages д.о.о., чија је делатност управо производња свих врста пића.

"Јутарњи лист" констатује да представља изненађење што Тодорићев концерн, који се сматра највећим аквизитером у региону, сада нешто продаје, али да све постаје јасније у контексту преузимања највећег словеначког трговинског ланца Меркатор, за који Агрокор треба ускоро да затвори финансијску конструкцију.

Средином прошле недjеље Агрокор је прикупио 67 милиона евра од америчког инвестиционог фонда В.П. Кери за пет великих трговинских објеката у Хрватској, који су према моделу "sale and leace back" потом унајмљени на 20 година.

Прије неколико дана у Словенији су се опет појавиле медијске спекулације да Агрокор не може да прибави новац за куповину Меркатора. Агрокор је такве информације демантовао у изјави словеначкој новинској агенцији СТА и јасно поручио да је и даље у том послу.

Према купопродајном уговору, потписаном средином јуна ове године, Агрокор се обавезао да од продајног конзорцијума 12 фирми, банака и Пивоварне Лашко, преузме 53,123 одсто деоница Меркатора, и да за дионицу плати 120 евра, што је укупно око 240 милиона евра. Како је пренио пословни портал Сеебиз, за 100-процентни удио у Меркатору, Агрокору би било потребно 452 милиона евра.

Према информацијама из словеначких извора, судбина те трансакције требало би да буде позната до краја јануара.

Најновији Агрокорови потези показују да је у мање од недиељу дана без икаквих банака могао да скупи чак 115 милиона евра, што само говори о његовој снази, а што никако не одговара противницима продаје Меркатора у Словенији.

То истовремено потврђује колико је Тодорићу стало до Меркатора, напомиње "Јутарњи лист".

Агрокор је највећа хрватска приватна компанија са око 40.000 запослених, а бави се малопродајом, производњом, прерадом и дистрибуцијом хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана