Тодорић најбогатији човјек на Балкану

Aгенције
Тодорић најбогатији човјек на Балкану

ЗАГРЕБ - Ивица Тодорић, власник концерна "Агрокор", најбогатији је бизнисмен на Балкану, друго мјесто заузима словеначки милионер Санди Чешко из "Студија Модерна Словенија", а треће власник "МК групе" Миодраг Костић.

Богатство најбогатијег на Балкану, власника "Агрокора", који послује у БиХ, Хрватској и Србији, процјењује се на 581,8 милиона евра.

Краљ душека и ТВ продаје Санди Чешко представља се као милионер који нема секретарицу, јахту, ни викендицу, а ипак према "Форбсу", његово богатство вриједи око 410,6 милиона евра, док се богатство првог човјека "МК групе" Миодрага Костића процјењује на око 234 милиона евра.

Костићева компанија једна је од најуспјешнијих у Србији, а у њеном саставу послује 36 повезаних предузећа у области пољопривреде, туризма, управљања некретнинама, ИТ технологијама и финансијама.

Четврти на листи "Форбса", с богатством од 145,4 милиона евра је Емил Тедесцхи, власник "Атлантик групе", која послује у Хрватској, Србији, Словенији.

Пети на тој ранг-листи је Вук Хамовић, власник "ЕФТ групе". Његово богатство се процјењује на 2,17 милијарди евра, пренијели су портали.

Листу регионалних богаташа доноси ново издање магазина "Форбс", а на њој су се нашли водећи привредници у Хрватској, Словенији, БиХ, Србији и Македонији.

У анализи "Форбса" истиче се да регија без обзира на импресивне пословне резултате није довољна за дугорочни пословни успјех. Због тога су највеће регионалне компаније већ изашле из регионалних оквира, али и сами процјењују да ће за даљи раст морати да се удружују и заједно излазе на велика тржишта.

То повезивање на недавном Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду као тему наметнуо је и Миодраг Костић, познат и као краљ шећера.

Симболично, Костић је кроз заједничку имагинарну фирму у којој би био "Агрокор" Ивице Тодорића, његова "МК група", "Атлантик група", "Подравка" и "Нектар" у власништву породице Радун из Србије приказао стварну снагу регионалног дива који би имао готово седам милијарди евра годишњег прихода. Костић је чак и сложио име те мегакомпаније АМАНП.

**************

1. Ивица Тодорић, концерн "Агрокор" - 581,8 милиона евра

"Агрокор" концерн највећа је приватна компанија у Хрватској и једна од најјачих компанија у југоисточној Европи са 40.000 запослених. Унутар "Агрокора", којем су примарне дјелатности производња и дистрибуција хране и пића те малопродаја, између осталих, послују "Јамница", "Ледо", "Звијезда", "ПИК Врбовец", "Беље", "Конзум". У случају да коначно успије преузети словеначки "Меркатор", Тодорића ће тешко неко срушити с водеће позиције у регионалном клубу најбогатијих.

 

2. Санди Чешко, "Студио Модерна Словенија"  - 410,6 милиона евра

"Студио Модерна" с "Топ шопом" највећа је фирма за ТВ продају у источној Европи, а дјелује у двадесетак земаља. Као и Тодорић у Хрватској, Чешко је у Словенији стабилан на првом мјесту најбогатијих од 2011. Краљ душека и директне продаје представља се као скроман милионер који нема секретарицу, јахту, нити викендицу.

 

3. Миодраг Костић, "МК група" - 234 милиона евра

"МК група" је холдинг компанија, једна од најуспјешнијих у Србији у чијем се саставу налази 36 повезаних предузећа која послују у пољопривреди, туризму, управљању некретнинама, ИТ технологији, финансијама. С нето профитом од 37,2 милиона евра у 2011. години Костић је на врху листе по том критеријуму. Према расту један је од најјачих у регији.

 

4. Емил Тедесцхи, "Атлантик група" - 145,4 милиона евра

"Атлантик група" је хрватска мултинационална компанија с фирмама и представништвима у 11 земаља, која своје производе извози на више од 30 тржишта широм свијета. Пословни успјех граде на бројним брендовима као што су "Росал", "Аргета", "Кокта", "Цедевита", "Смоки", "Мелем" и многи други. Тедесцхи је стабилан члан клуба најбогатијих у чијем је врху већ годинама: други на љествици у Хрватској, при врху у регији.

 

 

5. Вук Хамовић, "ЕФТ група"  - 2,17 милијарди евра

Вук Хамовић живи и ради у Лондону и сматра се највећим трговцем струјом од Украјине до Грчке. ЕФТ је у 2011. години у свијету остварио 2,17 милијарди евра промета, а само је ЕФТ Београд остварио промет од 161,8 милиона евра. Према мишљењу већине аналитичара, глобално најуспјешнији Србин међу предузетницима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана