Тито још само Кинезима нешто значи

Глас Српске
Тито још само Кинезима нешто значи

Загреб - Кумровец, родно мjесто доживотног предсjедника СФРЈ Јосипа Броза Тита, могло би да добије помоћ кинеских инвеститора у изградњи туристичког комплекса.

Наиме, удружење CSEBA (Chibese Southeast European Business Association) најавило је да је спремно да помогне општини Кумровец у проналажењу кинеских инвеститора за пројекте у Кумровцу, а ријеч је о стратешкој сарадњи на ревитализацији и изградњи туристичко-рекреативног и научно-студијског центра Кумровец, као и спомен-парка Јосип Броз Тито.

У саопштењу Асоцијације чији је циљ привлачење кинеских инвестиција у регион наводи се да се улагања процјењују на око 100 милиона куна (око 13 милиона евра). Они су најавили скоро потписивање меморандума о сарадњи, па ће делегација CSEBA заинтересованим инвеститорима средином априла у Кини представити споменуте пројекте у име општине Кумровец.

Та општина, иначе, већ годинама трага за инвеститорима који су спремни да учествују у обнови и изградњи туристичко-рекреативног и научно-истраживачког центра Кумровец, као и спомен-парка Јосип Броз Тито. Већина објеката запуштена је већ 20 година.

"Отворени смо за било коју врсту улагања и досад смо се трудили да пронађемо инвеститоре на било којем тржишту. Мислим да је занимљива бројка од 400 милиона кинеских туриста који годишње излазе из Кине, објективно морамо да размишљамо о великим бројкама", рекао је начелник општине Кумровец Драгутин Улама поводом сарадње с Асоцијацијом.

Он је подсjетио да општина већ годинама тражи инвеститоре и да је до доласка на власт владе лијевог центра премијера Зорана Милановића проблем била "идеолошка блокада", а да је тренутно проблем што је Хрватска у рецесији и тешко се проналазе инвеститори.

"Имовинско-правни односи су разрјешени, сва документација је чиста и објекти су слободни за улагање", истакао је Улама.

Он је подсјетио да је једини власник некретнина Република Хрватска, која је, како је додао, спремна и за продају некретнина, али и за концесију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана