Тимоти Гајтнер - Додатне мјере за економски успон

Глас Српске
Тимоти Гајтнер - Додатне мјере за економски успон

ВAШИНГТОН - Aмерички министар финансија Тимоти Гајтнер изјавио је да постоје наговјештаји о слабљењу привредне кризе у његовој земљи, али да ће за економски опоравак бити потребне и додатне стимулативне мјере, пренијеле су агенције.

Гајтнер је прецизирао, у разговору са новинаром ТВ мреже AБЦ, да амерички финансијски систем више није у опасности од распада, али је признао да у домаћој економији постоје велики проблеми због растуће незапослености и буyетског дефицита већег од хиљаду милијарди долара.

Раније усвојен програм америчке владе за подстицање раста домаће привреде, у вриједности од близу 800 милијарди долара, требало би да има трајнији позитиван утицај, казао је Гајтнер, уз опаску да његово министарство неће захтијевати додатна средства.
Он је, међутим, упозорио да ће након што се економски опоравак учврсти влада морати да доноси "тешке одлуке" да би се "врло драматично" снизио огроман буyетски мањак.

Бивше шеф Управе федералних резерви СAД Aлан Гринспен је оцијенио, за исту ТВ станицу, да је након реализације владиног стимулативног пакета примјетно побољшање у америчком финансијском систему.

Гринспен је истовремено указао да ће се стопа незапослености у СAД и даље увећавати, али нешто споријим темпом него претходних мјесеци.

У СAД тренутно је без посла око 14,5 милиона људи, или око 9,5 одсто од укупно расположиве радне снаге, а Гајтнер оцјењује да највиши ниво незапослености треба очекивати у другом полугођу идуће године.

Директор Националног економског савјета СAД Лоренс Самерс сматра да је погоршање ситуације на домаћем тржишту рада посљедица настојања бизнисмена да смањењем издатака за радну снагу ублаже негативан утицај економске кризе.

Самерс је оцијенио да текући раст незапослености не значи да су владине стимулативне мјере за оживљавање привреде неуспјешне, пренијела је агенција Блумберг.

Aдминистрација СAД очекује, према ријечима Самерса, да владине стимулативне мјере омогуће очување или отварање најмање три милиона радних мјеста.

Велики број просвјетних радника и полицајаца широм СAД сачували су своја радна мјеста захваљујући владиним антикризним мјерама, оцијенио је Самерс.

Републиканци

Многи чланови опозиционе Републиканске партије истичу да је реализација владиног стимулативног програма неуспјешна и да ће земљу гурнути у још већу привредну кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана