Тихи: Без новца ММФ-а у БиХ ће бити катастрофално

Aгенције
Тихи: Без новца ММФ-а у БиХ ће бити катастрофално

Сарајево - Оно што ради ММФ, ради у интересу својих инвеститора најразвијенијих земаља и његове препоруке су нама тешке за имплементацију.

Изјавио је ово професор Универзитета у Сарајеву Борис Тихи, а пренијеле су агенције.

Тихи је, међутим, истакао да се у БиХ мора прихватити оно што се тражи, јер да нема средстава ММФ-а ситуација би била катастрофална.

Он је нагласио да је веома тешко процијенити колико ће још година БиХ бити зависна од кредитних аранжмана са ММФ, упозоривши да ће 2014. година бити најкритичнија када ће БиХ морати да измири обавезе према ММФ-у, а то сигурно неће бити у могућности.

Како је навео, рјешење ће бити прављење новог стенд бај аранжмана са ММФ, за који је очекивати да ће бити по БиХ још неповољнији.

БиХ очекује исплату сљедеће транше из аранжмана ММФ од око 78 милиона КМ у мају, након што је Парламент ФБиХ усвојио закон о повољнијем пензионисању борачких категорија.

Претходно ће ИО ММФ размотрити писмо намјере које треба да потпишу ФБиХ и Република Српска, након чега би требало да буде одобрена сљедећа транша из кредитног аранжмана са ММФ-ом који је одобрен у септембру прошле године од 800 милиона КМ.

Новац од станд-бај аранжмана намијењен је за подршку буџетима ентитета и расподјељује се у размјери двије трећине за ФБиХ и једна трећина за Српску.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана