The Economist: У БиХ наредне године врло могући социјални немири

klix.ba
The Economist: У БиХ наредне године врло могући социјални немири

Угледни британски магазин The Economist сврстао је Босну и Херцеговину међу земље којима пријете велики социјални немири у 2014. години.

Осим БиХ, у "црвеној зони" која означава велики ризик од друштвених немира у наредној години нашле су се земље попут Аргентине, Грчке, Боливије, Египта, Ирака, Либана, Либије, Венецуеле и Зимбабвеа. Како пише овај британски магазин, социјални немири све су чешћа појава широм свијета.

Неки су настали под директним утјецајем економских проблема (Шпанија и Грчка) док други представљају устанак против диктаторског режима као што су они на Блиском истоку. Заједничка ствар им је финансијска криза од прије четири године.

Иако су економски проблеми готово нужни за озбиљну друштвену или политичку нестабилност, они нису довољни, пише The Economist.

Немирима увијек не претходе пад у приходима и висока незапосленост. Фактори као што су велике различитости у приходима, лоша власт, слаби социјални програми и етничке тензије су такођер елементи рањивости и уз економске проблеме узрокују немире широм свијета.

Као један од највећих узрока друштвеног немира у посљедње вријеме јавља се неповјерење у владе и институције, односно криза демократије, наводи британски лист.

На основу наведеног, Обавјештајни одјел The Economista је урадио табелу ризика од социјалних немира у 150 земаља широм свијета.

Осим земаља гдје постоји веома велики ризик, а гдје је и БиХ, ту су још Албанија, Бразил, Кина, хрватска, Македонија, Шпанија Турска и Украјина.

У категорији земаља средњег ризика налазе се Словенија, Србија, Француска, Велика Британија, Ирска и Русија.

Земље попут Аустралије, Канаде, Финске, Њемачке, Шведске и САД-а ризик од социјалних немира је веома низак док се у Аустрији, Данској, Јапану, Луксембургу, Норвешкој и Швицарској неће десити у наредној години.

Према извјештају, 65 земаља налазе се у категорији врло високог и високог ризика од социјалних немира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана