Тестови за банке

Глас Српске
Тестови за банке

ВAШИНГТОН - Aмеричке финансијске власти спровешће ускоро низ тестова како би утврдиле које од највећих америчких банка треба да добију већу финансијску помоћ у случају даљег продубљивања рецесије, рекао је извор близак администрацији предсједника Барака Обаме, јавила је Бета.

Тај извор је навео у суботу да ће финансијске власти одобрити додатну помоћ ако се установи да је банкама потребан додатни капитал. Очекује се да банке добију додатне информације о такозваном тесту оптерећења у предстојећим недјељама.

Највеће америчке банке имају "добар капитал" у садашњима
околностима, рекао је извор додајући да Обамина администрација жели да осигура да могу да одоле оштријој економској клими и одиграју значајну улогу у одржавању протока кредита.

Првобитно су планови за тестове оптерећења најављени 10. фебруара као дио плана министра финансија Тимотија Гајтнера за стабилизацију банака, али је извор у суботу први пут повезао тестове с владином подршком великим банкама.

Обамина администрација у петак је покушала да одагна страхове да ће влада национализовати неке велике банке које се боре с губицима и мањком повјерења, прије свега, Ситигрупу и Банку Aмерике.

Портпарол Бијеле куће Роберт Гибс рекао је да администрација наставља снажно да верује да је приватан банкарски систем исправан пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана