Тесла и Aлфабет изазвали слом на Вол Стриту

Агенције
Тесла и Aлфабет изазвали слом на Вол Стриту

ЊУЈОРК - На Вол Стриту су берзовни индекси оштро пали. Пословни резултати Alphabeta и Тесле изазвали су распродају акција технолошких компанија.

Dow Jones индекс склизнуо је 1,25 посто, на 39.853 бода, док је S&P 500 пао 2,31 посто, на 5.427 бодова, а Nasdaq 3,64 посто, на 17.342 бода. Највећи дневни пад S&P 500 и Nasdaq индекса од 2022. године последица је слабијих него што се очекивало пословних резултата двојих технолошких дивова – Тесле и Alphabeta.

Додуше, приходи и зарада Alphabeta били су у складу с очекивањима, но како су приходи од оглашавања на YouTube-у били мањи од очекивања, цена акција тог технолошког дива пала је 5 посто.

Потопљене акције Тесле

Још је више, више од 12 посто, пала цена акција Тесле, након што је тај произвођач електричних возила известио о мањој заради него што се очекивало и 7-постотном паду прихода од продаје аутомобила.

Цене акција тих, као и осталих технолошких дивова из групе тзв. „Седам величанствених” последњих су месеци снажно расле, захваљујући нади улагача да ће остварити снажан раст прихода и зарада.

Због тога сваки резултат који је испод очекивања може изазвати оштар пад цена тих акција. Цене акција осталих технолошких дивова Apple-а, Microsoft-а, Amazon.com-а, Meta Platforms-а и Nvidie пале су јуче између 2,9 и 6,8 посто.

„Неки су улагачи одлучили повући део зараде с тржишта јер су забринути у вези са даљим пословним извештајима компанија”, каже Dave Grecsek, стратег у фирми Aspiriant.

И на европским берзама цене акција јуче су пале. Лондонски FTSE индекс ослабио је 0,17 посто, на 8.153 бода, док је франкфуртски DAX склизнуо 0,92 посто, на 18.387 бодова, а париски CAC 1,12 посто, на 7.513 бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана