Тешко до угља због повећаног извоза

Јана Кезић
Тешко до угља због повећаног извоза

БАЊАЛУКА - Због повећаног извоза домаћи купци тешко долазе до угља, чија цијена по тони иде и до 300 марака, што потврђују продавци истичући да на утовару који се дуго чека владају велике гужве.

Продавци који су пристали да говоре за “Глас” кажу да купци свакодневно зову без обзира на високе цијене, које варирају у зависности од локације на којој се доставља муштеријама, због трошкова превоза.

Власник фирме “Hidex” из Живиница Хидајет Нукић каже да пред рудником у Бановићима влада велика гужва те да угља нема довољно за домаће тржиште.

Додао је да је у Бановићима уплата сада 244 КМ по тони.

- На утовар се у протеклом периоду чекало до седам дана и никада се не зна када ће се доћи на ред. Без обзира на налог и ако је све уплаћено унапријед, редови су огромни - казао је Нукић.

Објаснио је да се сада може продати и угаљ слабијег квалитета, зато што га нема, а потражња је огромна.

- Цијена су отишле у небо па је сада тона угља око 300 КМ у зависности да ли је ријеч о оном из Бановића, Ђурђевика, Угљевика или Зенице и гдје се вози. То је прескупо за наш стандард и услове, али шта је ту је - казао је Нукић.

Да у Бановићима тренутно влада велика гужва потврдио је и Мирза из тог мјеста, који каже да је тешко доћи до угља.

- Грађани стално зову, а када наруче морају да чекају. Међутим, то није до нас, ми смо само превозници - рекао је Мирза, додајући да се цијена тоне угља из Бановића креће око 240 КМ.

Објаснио је да због великих гужви и споре доставе губе муштерије.

Један продавац угља из Бановића који није желио да му наводимо име каже да је потражња велика, али проблем је што утовар иде споро.

- Из Србије долази велики број камиона и на утовару је огромна гужва, а то онда нама кочи пословање, јер ко први дође до угља његове су и муштерије - рекао је он.

Испричао је да је цијена тоне угља са 210 КМ скочила на 240 марака.

- Грађани се жале, али то је тако и не може се ништа учинити. Цијене су се промијениле прије 15 дана и тренутно неће још ићи горе - казао је он.

УИО         

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ лани је из БиХ извезено око 984.000 тона угља, чија је вриједност премашила 154 милиона КМ. Годину раније извезено је око 195.000 тона угља вриједности 26,4 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана