Тешка расправа о буџету Уније

Aгенције
Тешка расправа о буџету Уније

Брисел - Лидери ЕУ почели су разговоре о седмогодишњем буџету европског блока уз снажне апеле да се трошкови ускладе са политиком штедње која се води у многим чланицама.Велика Британија је саопштила да су најновији приједлози ЕУ "корак у добром смјеру", али да "не иду довољно далеко" и да се трошкови морају додатно смањити.

Пољска и њени бивши комунистички сусједи желе да се садашњи ниво јавног трошења задржи или повећа. Ријеч је о земљама које се снажно ослањају на новац из Брисела.

Извјештачи преносе да ће се тешка расправа и цјенкање наставити и сутра, а можда и дуже, пренио је Би-Би-Си.

Британски премијер Дејвид Камерон разговарао је око пола сата са предсједником Европског савјета Херманом ван Ромпејем и предсједником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом.

Европска комисија, која саставља нацрте закона ЕУ, предложила је повећање буџета за 4,8 одсто у односу на буџет у периоду од 2007. до 2013. године.

Француска је запријетила да ће уложити вето ако субвенције за пољопривреду буду умањене. Још неке земље, међу којима је Данска, имају своје захтјеве, па свако приближавање британској идеји о смањењу буџета ствара додатне проблеме.

Њемачка није далеко од Ван Ромпејевог приједлога и спремна је на компромис. Берлин је заузео заштитнички положај према сусједној Пољској и не жели да изгуби наклоност важног савезника.

Њемачка, попут Британије, такође жели да види резање административних трошкова и уравнотежен буџет који би био оријентисан према јачању привредног раста и иновација, уз мање издатке за пољопривредне субвенције.

Дописници процјењују да ће бити велики успјех ако разговори буду окончани до сутра, када би самит требало да се заврши. Скуп би могао да буде продужен и на суботу или да потпуно пропадне, наводи се у извјештајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана