Термоелектрана Угљевик испунила годишњи план производње

Раде Јелић
Термоелектрана Угљевик испунила годишњи план производње

УГЉЕВИК – Термоелектрана "Угљевик" већ је испунила план производње струје за ову годину, па је Надзорни одбор предузећа усвојио ребаланс плана, чијим би спровођењем била остварена најбоља послијератна производња струје.

Директор Рудника и термоелектране "Угљевик" Aнто Гајић истакао је да добри резултати охрабрују управу предузећа да реализују планиране инвестиције, односно да започну реконструкцију котла и пројекат одсумпоравања дима из термоелектране, у шта би требало да буде уложено 34 милиона марака, односно 113 милиона евра.

Реконструкција котла је најзначајнија инвестиција за четврт вијека постојања ТЕ чија је вриједност процијењена на 34 милиона марака и чија би реализација продужила вијек термоелектране за најмање двадесет година.

- Већ смо расписали тендер и очекујемо да избор најповољнијег понуђача заврши у овој години како би се до 2010. године кренуло са послом - истакао је Гајић и појаснио да би завршетком овог капиталног пројекта повећали ниво производње струје.

Управа и Надзорни одбор угљевичког Рудника и термоелектране одлучили су да крену и у реализацију пројекта који ће бити плаћен кредитом јапанске владе, којим је предвиђено одсумпоравање димних гасова, а који је вриједан 113 милиона евра. Ријеч је о кредиту са роком отплате 30 година, грејс периодом од 10 година и каматом од 0,5 одсто. Реализацијом овог пројекта, каже Гајић, смањило би се загађење ваздуха.

Остало је још да се чују ријечи "Електропривреде РС" и Владе Републике Српске, а затим и Савјета министара БиХ.

За непуних десет мјесеци у ТЕ "Угљевик" произведено је 1.412 гигават-часова струје, колики је био годишњи план, па је управа одлучила да се план ребалансира на 1.537 гигават-часова.

- Aко остваримо и овај план, била би то најбоља послијератна производња струје, односно трећа од када ТЕ ради - каже Гајић.

Обнова

Термоелектрана "Угљевик", која је електроенергетски гигант Републике Српске, почела је са радом прије 25 година и од тада њен систем није значајније обнављан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана