Термоелектрана “Гацко” поново у погону

Агенције
Термоелектрана “Гацко” поново у погону

Гацко – Термолектрана “Гацко” поново је у погону након два и по мјесеца застоја због капиталног ремонта и очекује се да ће у наредном периоду радити без застоја, преносе агенције.

Руководилац ТЕ “Гацко” Максим Скоко рекао је да постројење ради пуним капацитетом након периода уходавања и подешавања, и да је са залихама од око 300.000 тона угља осигуран несметан рад у наредних шест седмица.

Скоко очекује испуњење годишњег плана производње електричне енергије и каже да је задовољан резултатима капиталног ремонта.

Он напомиње да се на појединим, захтјевнијим постројењима, радило у смјенама по двадесет четири часа дневно, а приоритет при ремонту је био квалитет, од чега зависи стабилан рад Термолектране у наредних пет година.

Скоко каже да је ремонт коштао 21,5 милиона КМ, односно два милиона мање од првобитно планираних трошкова, и финансиран је искључиво властитим средставима.

На ремонту су, осим радника ТЕ, били ангажовани специјализовани радници из Републике Српске и окружења, те специјалисти из Украјине и Русије који су радили на појединим постројењима произведененим у њиховим земљама.

С обзиром да је велики дио опреме из Русије и да се, према стандардима, такав пројекат ради више од 100 дана, Скоко каже да су задовољни што је посао завршен за два и по мјесеца.

Он је прецизирао да су ремонтована сва постројења електричне енергије, котловског, турбинског, генераторског постројења, те погона допреме угља, отпреме шљаке и пепела, хемијско-технолошког погона и помоћних објеката.

Међу најзначајнијим инвестиционим захватима он је навео замјену конвективног прегријача паре, чија је тежина око 115 тона.

Током капиталног ремонта уграђен је и нови систем аутоматског воденог чишћења ложишта котла, замјена система побуде и замјена ротора генератора, као и више радова на ревитализацији турбине и генератора.

За првих шест мјесеци ове године произведено је 871.455.600 киловат часова електричне енергије или 98,5 одсто од плана. Послије тога је почео капитални ремонт.

У ТЕ „Гацко” очекују да ће, захваљујући добро одрађеном ремонту, као један од највећих произвођача електричне енергије у Републици Српској остварити и годишњи план од 1.433.000.000 киловат часова електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана