Теленор за лиценцу даје 1,05 милиона евра

Глас Српске
Теленор за лиценцу даје 1,05 милиона евра

БЕОГРAД - Компанија "Теленор Србија" понудила је 1,05 милиона евра за лиценцу за другог оператера фиксне телефоније у Србији, казали су у петак послије отварања понуде у Републичкој агенцији за телекомуникације, јавио је Танјуг.

- Одлука о додјели лиценце, која се издаје на период од десет година, биће донијета на Управном одбору Aгенције најкасније до 10. фебруара ове године - казали су у Aгенцији за телекомуникације.

Генерални директор "Теленора Србија" Ћел-Мортен Јонсен рекао је да је та компанија спрема за настави да
инвестира у телекомуникације у Србији, а један од важних фактора јесте и адекватан приступ инфраструктури. Он није желио да прецизира колико ће износити инвестиције, али је рекао да ће по добијању лиценце "Теленор" одмах започети са измјенама постојеће мреже.

Министарка за телекомуникације Србије Јасна Матић оцијенила је ову понуду норвешке компаније као прихватљиву и додала да су толико отприлике и остале земље у окружењу, које су увеле приватне оператере за фиксну телефонију, наплатиле своје лиценце. Она каже да та цијена одговара ономе што фиксна телефонија у овом тренутку нуди у Србији и додаје да ће се сљедеће седмице Влада Србије изјаснити о тој понуди.

Комисија за спровођење поступка јавног надметања објавила је  раније да је компанија "Теленор" једина приложила сву потребну документацију за тендер.

Документацију за учешће на тендеру откупиле су, поред компаније "Теленор Србија", и "Вип мобајл", која има и дозволу за мобилну телефонију, српско-америчка "Консинг група" и кипарски "Керсеико трендинг лимитид".

Условима тендера је било предвиђено да право учешћа имају телекомуникационе компаније са најмање милион претплатника и са профитом изнад 200 милиона евра у 2008. години, а услов је био и уплата депозита или достављање банкарске гаранције од десет милиона евра.

Једини оператер фиксне телефоније у Србији је државна компанија "Телеком Србије", која је на крају 2008. године имала око три милиона претплатника.

"Теленор" у Србији има око 2,8 милиона корисника мобилне телефоније, а дио је норвешке телекомуникационе компаније "Теленор", која послује у 14 земаља.

Инвестиције

Из компаније "Теленор" раније је најављено око три милијарде динара инвестиција у Србији у 2010. години, од чега ће већи дио бити искоришћен за развој инфраструктурне мреже и услуга. "Теленор" је најавио и укидање таксе на мобилну телефонију у Србији, која тренутно износи десет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана