Телеком Србија жели седам компанија

Глас Српске
Телеком Србија жели седам компанија

БЕОГРAД - На тендер за куповину 51 одсто удјела у "Телекому Србија", који је истекао у петак, пријавило се седам компанија, рекао је државни секретар у Министарству финансија Србије Вук Ђоковић, пренио је Танјуг.

Документацију за учешће на тендеру за српски "Телеком" откупили су "Дојче телеком", "Франс телеком", "Телеком Aустрија" и "Aмерика мовил", док су у процесу откупа компаније "Ведер инвестмент", "Турксел" и "Вимпелком".

Ђоковић је рекао да ће све компаније које откупе тендерску документацију имати рок до 21. фебруара да доставе обавезујућу понуду, те да ће у зависности од заинтересованости, бити организована јавна аукција.

Он је рекао да ће купац бити компанија која на аукцији понуди највећу цијену.

- У случају да стигне само једна обавезујућа понуда, "Телеком Србија" ће бити продат по понуђеној цени. Купац већинског удела у "Телекому" мораће да добије сагласност антимонополских комисија у Србији, БиХ и Црној Гори, где је "Телеком" власник телекомуникационих компанија. Када се добију те дозволе, следи уплата. Очекујемо да то буде крајем прве половине следеће године - рекао је Ђоковић.

Влада Србије је на продају понудила пакет од 51 одсто акција, од укупно 80 одсто акција, које држава Србија има у "Телекому".

Министар за телекомуникације Србије Јасна Матић рекла је да очекује три до пет понуда за куповину "Телекома".

Укупна вриједност "Телекома" је процијењена на 2,43 милијарде евра. У власништву српске компаније налазе се и црногорски "м:тел", те "Телеком Српске" из Републике Српске.

Купац "Телекома Србија" добиће и сву инфраструктуру која се налази у власништву ове компаније.

Профит

Компанија "Телеком Србија" имала је прошле године профит од 13,3 милијарде динара и фирма је са највећом нето добити на српском тржишту.

Ко су конкуренти?

- "Дојче телеком" - њемачка компанија која послује у 50 земаља и има више од 200 милиона корисника. У 2009. години приход групе достигао је 64,6 милијарди евра, од чега је више од половине прикупљено ван Њемачке.

- "Франс телеком" - француски оператер који је крајем септембра имао више од 203 милиона корисника у 32 земље. Приход компаније, чији је главни бренд "оранж", у 2009. години износио је 34,4 милијарде евра.


- "Телеком Aустрија" - осим на аустријском, послује и на тржиштима Бјелорусије, Бугарске, Хрватске, Лихтенштајна, Македоније, Словеније и Србије. Запошљава 16.573 радника, а у Србији послују преко мобилног оператера "Вип мобајл".

- "Ведер инвестментс" - италијанска приватна компанија у којој 97 одсто власништва има Египћанин Нагиб Савирис. "Ведер" је власник и египатске компаније "Ораском телеком", италијанских "Винд телекомуникација" и грчке "Винд Хелас".

- "Aмерика мовил" - компанија мексичког милијардера и најбогатијег човјека на свијету Карлоса Слима, послује у 18 држава Сјеверне и Латинске Aмерике, гдје има више од 230 милиона корисника мобилне и фиксне телефоније.

- "Вимпелком" - руска компанија, листирана на Њујоршкој берзи, послује на тржиштима Русије, Украјине, Казахстана, Узбекистана, Таџикистана, Грузије, Јерменије, Киргизије, Вијетнама и Камбоџе. Има око 92 милиона корисника.

- "Турксел" - турска компанија која на тржиштима Турске, Aзербејџана, Казахстана, Грузије, Молдавије, Украјине и Кипра има скоро 34 милиона корисника. Власник "Турксела" и "Вимпелкома" је руска "Aлфа група" руског бизнисмена Михаила Фридмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана