“Телеком Србија” откупио акције од ОТЕ

Глас Српске
“Телеком Србија” откупио акције од ОТЕ

БЕОГРАД, АТИНА - “Телеком Србија” и грчка компанија ОТЕ потписали су у петак у Атини уговор о откупу 20 одсто акција српског оператора по цијени од 380 милиона евра, што је био и укупан удио ОТЕ-а у “Телекому”, саопштено је из те компаније.

Према уговору, који су потписали генерални директор “Телекома Србија” Бранко Радујко и предсједник и извршни директор ОТЕ-а Мајкл Тсамаз, трансакција ће бити завршена до краја првог квартала 2012. године, пренијеле су агенције.

Управни одбор и Скупштина акционара “Телеком Србије” средином децембра 2011. су одобрили откуп 20 одсто акција од мањинског партнера, чиме Влада Србије постаје потпуни власник те телекомуникационе компаније.

ОТЕ је власник 20 одсто акција “Телекома Србија” од 1997. године, а Влада Србије посједује преосталих 80 одсто акција.

Радујко је истакао да је ово важан дан за обје компаније и захвалио је Тсамазу и његовом тиму на инвестицији ОТЕ-а у “Телеком Србија”, на 15-годишњем партнерству и доприносу развоју и расту компаније.

- Желим им све најбоље у будућем пословању. Што се “Телекома Србија” тиче, пред нама је процес трансформације у отворено акционарско друштво, подела бесплатних акција, даља професионализација управљања и ефикасно спровођење наше пословне стратегије фокусиране на кориснике наших услуга и тржишну утакмицу - истакао је Радујко.

Додао је да је сигуран да ће “Телеком Србија” као модерна и отворена компанија задржати лидерску позицију на тржиштима на којима послује и да ће успјешно одговорити на све изазове и промјене у индустрији телекомуникација, као и изазовима глобалне економске и финансијске кризе.

Тсамаз је такође изразио увјерење да је потписани споразум обострано користан и захвалио је менаџменту и запосленима у “Телекому Србија” на успјешној сарадњи и одличним резултатима које је компанија до данас остварила.

- Продаја акција 'Телекому Србија' ће имати позитиван утицај на наш ток готовине и дио је наше стратегије да се смањи нето дуг ОТЕ-а - додао је Тсамаз.

Дивиденде

На основу одлуке Управног одбора “Телекома Србија” о расподјели добити за 2011. годину којом ће се акционарима подијелити 50 одсто остварене добити, а према пројекцији резултата на крају године, грчкој компанији ће бити исплаћено 17 милиона евра, а Влади Србије 68 милиона евра привремене дивиденде за фискалну 2011. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана