Телеком продајемо скупо или никако

Глас Српске
Телеком продајемо скупо или никако

БЕОГРAД - Став Владе Србије јесте да компанију "Телеком Србија" треба продати, али не багателно, рекао је премијер Србије Мирко Цветковић.

Цветковић је јуче, одговарајући на питање посланика републичког парламента, навео да ће држава и послије продаје те компаније имати мањински удио у власништву, на основу којег ће моћи да учествује у одлучивању.

Цветковић је додао да субвенције јавним предузећима неће бити укинуте, наводећи да се грчевито ради на њиховом смањењу, као и на побољшању ефикасности тих предузећа.

- Јавна предузећа не би требало да имају различите третмане, и то је један од разлога зашто је потребно продати "Телеком" јер док се год одржавају плате испод нивоа који је конкурентан не може да постоји државно предузеће које може да се одупре конкуренцији на тржишту - нагласио је Цветковић.

Влада Србије је објавила тендер за продају 51 одсто акција Телекома Србија по минималној цијени од 1,4 милијарде евра, а 21. марта истиче рок за слање обавезујућих понуда.

Говорећи о другим јавним предузећима, Цветковић је одбацио наводе да је приватизација "Нафтне индустрије Србије" била противзаконита.

Он је подсјетио да је тендер за приватизацију "Јат ервејза" био неуспјешан и да влада и даље тражи стратешког партнера за ту компанију и изразио наду да ће она моћи да живи без субвенција.

"Макси"

Цветковић сматра да ће новац од продаје "Делта максија" завршити у Србији, а не на Кипру.

- Не само да очекујем да се трансакција обави у Србији већ очекујем и да ће новац који се добије за "Макси" такође бити убризган у привреду Србије - рекао је Цветковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана