Телеком потпуно у власништву Србије

Глас Српске
Телеком потпуно у власништву Србије

БЕОГРAД - Генерални директор компаније "Телеком Србија" Бранко Радујко и предсједник и извршни директор грчког ОТЕ-а Мајкл Цамас потписали су јуче документ о преносу 20 одсто акција са грчке компаније на "Телеком", који је прешао у стопроцентно домаће власништво.

Потписивању уговора присуствовали су предсједник Србије Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић.

Грчка компанија ОТЕ тиме је званично престала да буде власник 20 одсто акција "Телекома Србија" и биће јој исплаћено 380 милиона евра.

Обављен је и пренос акција у Централном регистру са грчког на српски "Телеком". Тако држава постаје власник 80 одсто, а "Телеком Србија" 20 одсто акција компаније.

Радујко је рекао да је компанија спремна да се фокусира на даљи развој, на кориснике, модернизацију мреже и на унапређење квалитета услуга.

- Бићемо иновативнији и још конкурентнији и самим тим ће компанија, упркос глобалним догађајима, вредети све више - рекао је Радујко, пренијеле су агенције.

Тадић је истакао да је Влада Србије донијела тешку, али добру одлуку да одбије неприхватљиве понуде за приватизацију компаније Телеком Србија, а потом и одлуку о откупу њених акција, чиме су створени услови да Телекомом управаља српски менаџмент, али и да се за грађане обезбеде бесплатне акције.    

- Србија ће и у будућности доносити тешке и одговорне одлуке, али ће се, као и у случају Телекома, држати својих стандарда - поручио је Тадић.

Премијер Србије Мирко Цветковић истакао је да је за "Телеком Србија" овај посао повољан јер је цијена за откуп акција, ако се пореди са цијеном планираном за продају "Телекома Србија" на тендеру, знатно нижа.

"Телеком" је настао издвајањем из ЈП ПТТ "Србија" 1997. године када је грчкој компанији ОТЕ и "Телекому Италија" продато 49 одсто акција за око 1,56 милијарди њемачких марака.

Италијани су купили 29, а Грци 20 одсто, док је држава управљала са преосталих 51 одсто и била власник такозване златне акције.

Послије шест година откупљен је италијански пакет за 195 милиона евра.

Почетком прошле године расписан је тендер за продају пакета од 51 одсто акција. Влада Србије тражила је минимално 1,4 милијарде евра. Једину понуду доставио је "Телеком Aустрије" који је тада понудио 950 милиона.

Пошто једини заинтересовани купац није желио да плати више од 950 милиона, тендер је проглашен неуспјелим.

Кредит

За финансирање откупа акција "Телеком Србија" узео је од конзорцијума банака кредит од 470 милиона евра.

Радујко је објаснио да ће, што се тиче новца који ће бити уплаћен компанији ОТЕ, 320 милиона евра бити исплаћено из тог кредита, а 60 милиона евра са сопствених рачуна.

Разлика од 150 милиона евра, када је кредит у питању, према најави Радујка, биће употријебљена за рефинансирање посљедње транше кредита узетог за куповину "Телекома Српске".

Радујко је за РТС рекао да за овај кредит банке нису тражиле никакву гаранцију. Довољан је био биланс успјеха компаније која је једна од најбољих на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана