Телеком можда неће бити продат

Глас Српске
Телеком можда неће бити продат

БЕОГРAД - Министар за телекомуникације Србије Јасна Матић рекла је да није искључена могућност да тендер за продају 51 одсто акција "Телекома Србија" пропадне.

Он је казала да, с обзиром на то да је Влада одредила минималну цијену од 1,4 милијарде евра за контролни пакет акција, компанија сигурно неће бити продата испод те цијене.

- Сада је питање каква ће бити процена заинтересованих купаца, колико за њихов бизнис вреди компанија и какву ће обавезујућу понуду доставити - рекла је Матићева за портал "Емг".

Додала је да нико од потенцијалних купаца није тражио да се продужи рок за достављање обавезујућих понуда за акције компаније.

- Битно је да рокови буду одговарајући како би заинтересовани заиста могли да направе анализу и процене да не бисмо због кратког рока изгубили озбиљне понуђаче којима треба довољно времена и озбиљан корпоративни процес за доношење одлука. Битно је да су то све добри понуђачи. Они сад постављају питања, на њих се одговара па процес тече, а то је најбитније - каже Матићева.

Влада Србије продужила је почетком ове седмице рок за достављање понуда за куповину 51 одсто акција компаније до 21. марта 2011. године и то на приједлог приватизационог савјетника, како би се заинтересованим компанијама дало довољно времена за састављање понуда.

Тада је наглашено да би посао на продаји акција "Телекома" требало да буде завршен до краја љета.

Тендерску документацију за српску компанију до сада је откупило седам телеком оператера, и то "Дојче телеком", "Франс телеком", "Телеком Aустрија", "Aмерика мовил", "Ведер инвестментс" , "Турксел" и "Вимпелком".

"Телеком Србија" посједује и телекомуникационе компаније "М:тел" у Црној Гори и "Телеком Српске" у Републици Српској, а цијела група имала је 2009. године укупно 7,7 милиона корисника мобилне телефоније и 3,4 милиона корисника фиксне телефоније, те око 485.000 корисника интернета.

Новац

На примједбу да ће новац од продаје "Телекома Србија" због продужења рока за достављање понуда стићи тек на јесен, касније него што се првобитно рачунало, Јасна Матић је рекла да је главно питање колико ће Влада тај новац моћи ефикасно да потроши.

- Наравно да због тога што ће новац доћи касније постоји могућност да искушење буде мало веће да он не буде потрошен за инвестиције већ да оде у потрошњу - закључила Матићева и додала да ће у сваком случају новац бити потрошен у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана