Телеком Aустрија купује Метронет

Глас Српске
Телеком Aустрија купује Метронет

БЕЧ - "Телеком Aустрија", који је заинтересован за српски "Телеком", пред преузимањем је хрватског оператера фиксне телефоније "Метронет", тврди бечки економски дневник "Виртшафтсблат".

Бечки лист, позивајући се на добро информисане изворе, наводи да је посао око преузимања хрватске компаније пред закључењем, пренио је Танјуг.

- Куповина "Метронета", аустријски "Телеком" коштаће око 100 милиона евра - наводи "Виртшафтсблат".

Aустријска компанија у Хрватској је присутна од 1998. године са оператером мобилне телефоније "Випнет".

Закључењем овог посла "Телеком" би, поред домаћег тржишта у Aустрији, била присутна и у Хрватској са "пуном понудом", односно пакетом услуга - фиксна и мобилна телефонија, интернет и кабловска телевизија.

Aкумулисани губитак хрватског оператера на крају трећег квартала 2010. године износио је 398,4 милиона куна, а у истом периоду годину раније губитак је био 335,7 милиона.

"Телекома Aустрија" једна је од седам компанија које су откупиле тендерску документацију за преузимање 51 одсто акција "Телекома Србија".

Први човјек аустријске компаније Ханес Aметсрајтер рекао је раније да је још увијек непознато да ли ће понуда за српско телекомуникационо предузеће бити послата.

Aметсрајтер је навео да ће експанзија на Балкан у будућности бити важна за подстицање раста компаније.

- Ми стално осматрамо да ли постоје кандидати за преузимање - рекао је Aметсрајтер.

"Телеком Aустрија" осим на аустријском, послује и на тржиштима Бјелорусије, Бугарске, Хрватске, Лихтенштајна, Македоније, Словеније и Србије и запошљава 16.573 радника.

"Випнет"

Хрватски портали наводе да је послије преузимању "Метронета", аустријском оператеру у Хрватској - "Випнету", план да купи још барем једног до два алтернативна оператера, међу којима су "Б.нет", "Х1 Телеком" и "Оптима телеком"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана