Телеком Aустрија једини понуђач

Глас Српске
Телеком Aустрија једини понуђач

БЕОГРAД - "Телеком Aустрија" једини је доставио понуду од 1,4 милијарде евра на међународном тендеру за продају 51 одсто капитала "Телекома Србија", изјавио је јуче предсједник Радне групе Владе Србије за спровођење тендера Вук Ђоковић.

На јавном отварању понуда Ђоковић је прецизирао да је "Телеком Aустрија" понудио 950 милиона евра за капитал "Телекома Србија" и 450 милиона евра за инвестиције, јавиле су агенције.

Ђоковић је казао да је понуда "Телекома Aустрија" стигла на вријеме и да ће у идућих пет дана Радна група за продају 51 одсто акција "Телекома Србија" донијети коначну одлуку, као и да ће се 28. марта изјаснити о ваљаности понуде.

- Потенцијални купци су раније обавијештени да ће Влада Србије продати 31 одсто капитала уз 20 одсто акција грчког ОТЕ-а, колико та компанија одраније посједује у "Телекому Србија", а минимална цијена је 1,4 милијарде евра - кажу у Министарству финансија.
Тендер за продају 51 одсто акција "Телекома Србија" расписан је 20. октобра прошле године. Тендерску документацију за преузимање дијела капитала "Телекома Србија до сада су откупиле компаније "Дојче телеком", "Телеком Aустрија", "Aмерика мобил", "Ведер инвестмент", "Турксел", "Вимпелком" и "Франс телеком" који је, међувремену, одустао од учешћа на тендеру.

Процедура предвиђа, да уколико на тендеру буде више од једне понуде, већински власник "Телекома Србије" буде она компанија која на аукцији, десетак дана послије затварање тендера, понуди највећу цијену за 51 одсто капитала.
Према званичним подацима компаније, "Телеком Србије" посједује "Телеком Српске" у БиХ и компанију "М:тел" у Црној Гори, тако да ће купац морати да добије дозволе и од надлежних антимонополских институција и у овим државама.
У власничкој структури, држава Србија тренутно има већински удио од 80 одсто акција у "Телекому Србије", док ОТЕ, у којем "Дојче телеком" посједује 30 одсто акција, има 20 одсто акција српске телекомуникационе компаније.

"Телеком Aустрија"

Група "Телеком Aустрија" осим у Србији, послује још у Бјелорусији, Бугарској, Хрватској, Лихтенштајну, Македонији и Словенији. У 2009. приход групе био је 4,8 милијарди евра, а имали су 21 милион корисника. Запошљавају 16.573 радника, а у Србији имају мобилног оператера "Вип мобајл".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана