Текстилци се враћају на старо

Данијела Бајић
Текстилци се враћају на старо

БАЊАЛУКА - Индустрија текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ забиљежила је позитивне помаке у првих пет мјесеци ове године, повећавши извоз за 9,92 одсто у односу на исти период лани, а домаћи кројачи имају пуне руке посла јер потражња за робом на иностраном тржишту расте.

Према подацима Асоцијације индустрије текстила, одјеће, коже и обуће при Спољнотрговинској комори БиХ, у пет мјесеци ове године извезени су производи “тешки” 596,42 милиона КМ, док је из иностранства истовремено стигао репроматеријал за производњу у вриједности од 776,36 милиона КМ, што је за 15,85 одсто више него лани.

Највише производа од текстила произведених у БиХ, према ријечима домаћих привредника, пласира се на тржиште Србије, Хрватске, Италије, Њемачке и Аустрије, одакле углавном стиже и репроматеријал за производњу.

Замјеник директора лакташке фирме “Ветекс” Милица Савић истакла је за “Глас Српске” да на инострано тржиште углавном шаљу полупроизводе за текстилну индустрију, те надмадраце и навлаке.

- Постељина, која је наша примарна дјелатност, мање је заступљена на иностраном тржишту, јер је много већа потражња за нашим полупроизводима, између осталог, филцом, ватом и слично. Наша роба се углавном може наћи у Хрватској, Србији, Аустрији и Словенији - казала је Савићева.

Додала је да је у првих пет мјесеци прошле године много мање робе пласирано у иностранство, због проблема усљед пандемије вируса корона, истичући да се ове године полако враћају на старе квоте. 

Пуне руке посла имају и у фирми “Ботекс” из Градишке, која шије радна одијела, односно ХТЗ опрему за купца из Аустрије.

- Наш клијент из Аустрије нам шаље репроматеријал и по њиховом налогу искројимо, сашијемо и запакујемо робу - казали су у овој фирми.

У компанији “Толедо” из Бањалуке кажу да су до сада неколико пута робу извозили у Њемачку и Хрватску, али су више оријентисани ка домаћем тржишту.

- Производимо кућни и текстил за угоститељство, индустријски вез и рекламни везени програм. Највећи производни капацитет се односи на индустријски вез, и ту смо једна од водећих и најстаријих фирми у региону која се тиме бави - истакли су у овој компанији, додајући да је сваки инострани купац добродошао.

Дугорочне анализе

На сједници Скупштине Асоцијације индустрије текстила, одјеће, коже и обуће разматрани су и резултати пословања ове области у прошлој и 2019. години, а анализе показују да је укупан обим спољнотрговинске размјене у овом сектору у прошлој години износио 3.114.997.319 КМ, са покривеношћу увоза извозом од 78,08 одсто, што је мање за 0,42 одсто него годину раније. У оквиру презентованих дугорочних  анализа извоза и увоза ове индустријске гране, истакнуто је да у периоду од 2016. до 2020. године овај сектор учествује са 13,1 одсто у укупно оствареном извозу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана