Технолошки бизнис парк се трансформише у Пословну зону

Срна
Технолошки бизнис парк се трансформише у Пословну зону

Бањалука - Савјет за привреду, запошљавање, финансије и буџет града Бањалука опредијелио се на данашњој сједници да се изврши пренамјена Технолошког бизнис парка у Пословну зону.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић је у изјави новинарима послије сједнице Савјета, рекао да је планирано да Технолошки-бизнис парк /ТБП/ буде трансформисан у пословну зону "Рамићи - Бањалука".

Он је подсјетио да је пројекат Технолошки бизнис парк рађен прије осам година и да је подразумијевао је велико улагање.

Гаврановић је рекао да је град 2013. године ушао у процес куповине земљишта за ТБП од предузећа "Унис - Ваљаоница хладно ваљане траке".

"Прошле године смо преузимали ту зону и књижили ту имовину, расписали конкурс и увели дио инвеститора, осмишљавали цијели тај простор, радили пројектну документацију за постојеће објекте. Све је то био посао за реализацију оног што сада слиједи – оснивање пословне зоне, за коју имамо јасан концепт. Потребно нам је да на локалитету који је у власништву града доведемо што већи број инвеститора да изграде, прије свега, производне погоне", нагласио је Гаврановић.

Он је додао да је наручена пројектна документација, формиране грађевинске парцела за већи дио терена и припремљен регулациони план који ће бити донесен у најскорије вријеме за цијели простор те пословне зоне.

"У овој првој фази ставићемо у функцији онај дио ресурса који имамо у оквиру купљене имовине од жУнис - Ваљаоница хладно ваљане тракеж", рекао је градоначелник.

Према његовим ријечима, град је доставио иницијативу надлежним министарствима да се измијени Закон о стварним правима, чиме ће се створити претпоставке да и локалне заједнице и Република могу на бржи начин и под повољнијим условима за предузетничку инфраструктру стављати све своје ресурсе на располагање.

"Ако смо ми у ситуацији да морамо наплатити тржишну цијену за квадратни метар земљишта или за објекат у цјелини инвеститору који долази за производњу, а он то у окружењу добије на примјер за једну марку, онда не можемо ни очекивати долазак инвеститора", рекао је Гаврановић.

Говорећи о олакшицама које град пружа привреднцима, Гаврановић је рекао да је већ предузет сет мјера, од додјеле субвенција за запошљавање нових радника и самозапошљавање, за шта је у овој години планирано 850.000 КМ до услуга које пружа Гарантни фонд и услуга за почетни бизнис у оквиру Градске развојне агенције.

Он је рекао да су циљу растерећења привреде већ мијењане поједине одлуке и смањени износи такси.

Говорећи о приједлогу мјера за повећање прихода у буџету града, Гаврановић је напоменуо да је Бањалука по основу подјеле прихода од наплате ПДВ-а за протекле четири године ускраћена за око 40 милиона КМ.

Незадовољство је изразио и убирањем пореза на непокретности, јер тај порез још није на нивоу оног што градске службе процјењују на нивоу града и зато је покренута иницијатива да се да могућност да се у оставарење тог прихода укључе и локалне заједнице.

"Изворни приходи по основу наплате ПДВ падају и тражимо начине да ти приходи расту иако не може директно утицати на њихову расподјелу", каже Гаврановић.

Он је истакао да ће документ за повећање прихода у буџету града, који ће бити на наредној сједници Скупштине града крајем марта, обавезати бројне институције у граду да траже сваку могућност остваривања неког новог прихода, свако из своје дјелатности.

Једна од тих мјера је, према његовим ријечима је и повећање паркинг простора у граду, преиспитивање уговора о закупу пословних простора, и других објеката које имају градске институције и агенције.

Предсједник Подручне привредне коморе регије Бањалуке Горан Рачић је рекао новинарима да су интереси привредника и потенцијалних инвеститора да се створе што брже услови и претпоставка да се простор Пословне зоне стави у функцију.

"Мислим да је данашња одлука Савјета за привреду, која треба да иде на Градски парламент у том правцу да се ради пренамјена Технолошког бизнис парка у Пословну зону управо у том смислу да би се те активности убрзале и да би се створиле претпоставке да привредници што прије уђу у посјед тих простора и, са друге стране, да би се услови за привређивање Бањалуке изједначили са окружењем", каже Рачић.

Он сматра да је то позитивна одлука коју треба поздравити, истичући да Бањалука у наредном периоду може да има један добар простор и услове које може понудити потенцијалним инвеститорима.

"Постоји интерес домаћих инвеститора, а, ипак, они су инвеститори који трајно остају на овим просторима без обзира какве се кризе и одређене структурне промјене дешавају и њима треба да буде посвећена адекватна пажња", каже Рачић.

Технички директор Фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић је пренамјену Технолошког бизнис парка у Пословну зону оцијенио добрим потезом.

"Простор Технолошког бизнис парка сад је сређен, очишћен и доведен у ред и треба да буде пословна зона", каже Умичевић, истичући да Пословна зона треба да има свог директора који ће управљати зоном, преговарати и уговарати послове.

Пројекат Пословне зоне, према ријечима Умичевића треба да подрже и град Бањалука и Влада Српске, као и Привредна комора Српске и подручна Привредна комора Бањалуке.

"Сви треба да се ставимо у функцију те Пословне зоне", каже Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана