Технички преглед скупљи за десет КМ

Тања Шикањић
Технички преглед скупљи за десет КМ

БAЊAЛУКA - Возачи у РС и ФБиХ од данас ће технички преглед аутомобила плаћати 55 марака, јер је почела примјена новог цјеновника техничког прегледа возила, према којем је цијена ове услуге повећана за десет марака.

Ово је "Гласу Српске" потврдио предсједник Управног одбора Aсоцијације станица техничког прегледа из РС Илија Шербеџија.

Он је додао да је нови цјеновник објављен и достављен станицама за технички преглед 18. априла, те да ће од данас све станице у БиХ почети да наплаћују ту услугу по вишим цијенама.

- Свјесни смо економског стања у друштву, па смо ишли са разумним повећањем од максимално десет марака по возилу. Тако ће цијена техничког прегледа за аутомобил бити повећана са 45 на 55 КМ - истакао је Шербеџија.

Он је нагласио да је Министарство транспорта и комуникација БиХ усвојило цјеновник који је јединствен за цијелу БиХ, те додао да су на овај непопуларни корак били приморани због повећања трошкова пословања.

- Како смо у протеклом периоду имали додатна улагања у опрему за технички преглед, обавезно запошљавање најмање једног дипломираног инжењера саобраћајне или машинске струке, фискализацију, те прелазак на електронску контролу техничке исправности возила, били смо приморани да поднесемо захтјев за повећање цијена техничког прегледа - истакао је Шербеџија.     

Он је додао да је и са овим повећањем цијена техничког прегледа у БиХ најнижа у региону.

Осим поскупљења техничког прегледа, у мају ће се разматрати и увођење новог премијског пакета за осигурање возила које би, према ранијим најавама, могло да поскупи за око 20 одсто.

У Aгенцији за осигурање РС су ипак навели да још увијек не могу да потврде да ли ће и за колико процената бити повећане цијене осигурања возила.

- Управни одбор Aгенције ће у мају разматрати нове цијене и нове тарифе - рекла је директор Aгенције за осигурање РС Божана Шљивар. 

Камиони

Илија Шербеџија је истакао да ће се, према новом цјеновнику техничког прегледа возила, та услуга за камионе плаћати 90 марака.

- Да би се изашло у сусрет превозницима, цијена техничког прегледа за камионе повећана је за осам марака - рекао је Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана