Тегле пуне домаћим воћем и поврћем

Данијела Бајић
Тегле пуне домаћим воћем и поврћем

БАЊАЛУКА - За 600 пољопривредних произвођача из Семберије “нема зиме”, бар када је ријеч о пласману производа, јер је бијељинска фабрика “Сава Семберија” најавила да ће откупити њихово поврће и воће, а у плану је и повећање производње за 20 процената.

Представници ове Прехрамбене индустрије јуче су потписали уговор са стотињак произвођача. Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Малетић је истакао да је иза свих изузетно тешка година у којој су се морали ослонити на домаће капацитете.

- Фабрика “Сава Семберија” је показала да је у овој области један од озбиљнијих партнера Владе РС - истакао је Малетић.

Додао је да се ранијих година увозила сировина за прехрамбену индустрију у РС, те да посљедње три године нема увоза, јер је све откупљено на домаћем тржишту и прерађено у Српској.

Директор “Саве Семберије” Стево Филиповић подсјетио је да је прошле сезоне ова фабрика преузела сву понуђену сировину од домаћих пољопривредника и мимо уговорених обавеза.  

-  Произвођачи су нам на првом мјесту. Узајамно поштовање уговорених обавеза је за пољопривредника гаранција за пласман производње, а за нашу индустрију гарант за квалитетну сировину - рекао је Филиповић.

Додао је да је мјерама Владе РС и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде олакшано пословање привреди у години тешкоћа изазваних пандемијом вируса корона и да је ова фирма исплатила све произвођаче и прије уговореног рока за прошлу годину.

- Немамо проблем са пласманом, извозимо на инострано тржиште између 85 и 95 одсто производње, а прошле године је прерађено 10.000 тона воћа и поврћа - казао је Филиповић.

Семберски пољопривредници који су уговорили откуп поврћа са Прехрамбеном индустријом “Сава Семберија” рекли су да су веома задовољни сарадњом која им годинама гарантује сигуран пласман и добру цијену производа. 

Руководилац за домаће тржиште у предузећу “Спектар дринк” из Бијељине Небојша Јевтић истакао је да планове откупа за ову годину праве са резервом због проблема са вирусом корона.

- Још нисмо начисто колико ћемо чега откупити и прерадити, поготово кад је у питању купус, који најчешће купујемо од пољопривредника. Незахвално је било шта прогнозирати за ову годину с обзиром на то да је због вируса корона неизвјесна подаја производа -. казао је Јевтић.

Прошла година

Зоран Малетић је подсјетио да је у прошлој години у Српској произведено 35.000 тона поврћа. Само кроз интервентни откуп који је Влада организовала, уз додатних два милиона КМ из Компензационог фонда, Милетић је истакао да је откупљено 17.000 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана