Тегле пуне домаћих производа

Јана Кезић
Тегле пуне домаћих производа

БАЊАЛУКА - Прерађивачи воћа и поврћа у Српској ове године одлучили су се за откуп сировина претежно од домаћих пољопривредних произвођача без обзира на то што квалитет због временских неприлика није био на завидном нивоу.

Директор Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стево Филиповић за “Глас Српске” каже да су подржали домаће пољопривредне произвођаче.

- Ове године уопште нисмо увозили из Србије и Сјеверне Македоније, а сва количина која је прерађена до сада је искључиво набављена од пољопривредних произвођача широм Српске и тако ће бити до краја сезоне - казао је Филиповић.

Истакао је да је ова година била веома тешка те нагласио да у погонима тренутно производе ајвар, ђувеч, корнишоне, кисели купус, али и слатки програм.

- Временске неприлике и киша која је непрекидно падала у мају су довели до тога да је квалитет воћа и поврћа изузетно лош и оно што данас уђе у фирму одмах се мора прерадити, јер пропада толиком брзином да већ сутра није за прераду - казао је Филиповић.

Осим тога, муку муче, како каже, и са набавком амбалаже, баш као и лани.

- Ове године смо амбалажу обезбјеђивали у Египту и Украјини, што је веома компликовано, јер су трошкови транспорта изузетно велики и амбалажа нас је ове године дошла скупље него и прошле године - рекао је Филиповић.

Међутим, упркос тешкој ситуацији производни процес нису прекидали, али су прерадили мање количине појединих производа.

Додао је да су се укључили у акцију Владе РС и као друштвено одговорна компанија понудили девет производа без марже.

- Наше производе извозимо у Катар, Дубаи, Њемачку, Швајцарку, Шведску, Канаду, САД, Словенију, Црну Гору, а од ове године смо кренули и са испорукама за Србију - рекао је Филиповић.

Руководилац комерцијале за домаћа тржишта у предузећу “Спектар дринк” Небојша Јефтић каже да је већи дио сировина у производњи са домаћег тржишта, док је дио из извоза.

- Највише недостаје шипурка, јер нема ко да га сакупља, а јабуке су нешто лошијег квалитета, док купуса имамо довољно и уговорена је производња, а и квалитет му је добар - рекао је Јефтић.

Додао је да су откупне цијене стабилније у односу на прошлу годину, али би могло доћи до повећања цијена у продаји.

- Очекујемо благи раст цијена финалног производа из неких група производа због повећања цијене рада - казао је Јефтић.

Када је ријеч о набавци амбалаже, како каже, ова година је нешто повољнија него прошла.

- Увозник из Хрватске чак је снизио цијене стаклене амбалаже, док пластична и картонска амбалажа кошта као и лани - рекао је Јефтић.

Истакао је да производе углавном пласирају на домаће тржиште, а солидан дио извозе и у земље региона, нешто у Америку и Аустралију, те у западну Европу.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић похвалио је потез прерађивача који су откупили домаће сировине.

- Међутим, род воћа је ове године подбацио. Надамо се да ће идућа година бити боља и да ће предузећа наставити да подржавају пољопривредне произвођаче - рекао је Дојчиновић.

Сезонци

У прерађивачким погонима у сезони доспијевања воћа и поврћа увијек буде посла и за сезонске раднике, а Небојша Јефтић каже да немају проблема са радном снагом.

- Имамо већ уходану екипу. Запошљавамо и све више жена јер су савјесне, дисциплиноване и одговорне - рекао је Јефтић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана