Тегелтија: Српска спремна за нове преговоре са ММФ-ом

Вечерње новости
Тегелтија: Српска спремна за нове преговоре са ММФ-ом

Бањалука - Република Српска и њене институције спремно ће дочекати нове преговоре БиХ са Међународним монетарним фондом који би требало да буду започети до краја маја, изјавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија за “Вечерње новости”.

Тегелтија каже да, када је ријеч о новом задужењу према ММФ-у, постоји иницијатива да се са том финансијском институцијом разговара о такозваном реструктурисању стенд-бај аранжмана.

- Предсједавајући Савјета министара БиХ покренуо је, у складу са законским рјешењима, процедуру и затражио сагласност Фискалног савјета, ентитетских премијера и сва три министра финансија за нови кредитни аранжман. На наредном састанку са ММФ-ом требало би да сагледамо могућности и да донесемо коначну одлуку - рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да ће средства која тим путем, евентуално, буду добијена искључиво бити искориштена за затварање старог дуга према ММФ-у, а ни у ком случају за нову потрошњу.

- Кредити ММФ-а повољни су са становишта капитала, тренутка доступности и цијене капитала, износе испод 1,5 одсто на годишњем нивоу, али по питању рока отплате нису тако повољни - рекао је Тегелтија и појаснио да је ријеч о кредиту на пет година са грејс периодом од три године, те да 2013., 2014. и 2015. године доспијевају веће рате.

Министар финансија Републике Српске напомиње да треба бити спреман и на могућност да не дође до договора са ММФ-ом.

- Припремљени смо да примијенимо алтернативна средства. Та средства ће, нажалост, бити скупља од аранжмана са ММФ-ом, али ће обезбиједити да се дуг реструктурише, а да буде задржана фискална стабилност - објаснио је Тегелтија.

По свим до сада реализованим траншама, Република Српска је укупно повукла 246.372.458 марака.

Укупни дуг Републике Српске износи 4,23 милијарде марака. Од тога је 3,12 милијарди дуг РС, 282 милиона дуг општина, 142 милиона дуг фондова социјалне сигурности, а 680 милиона марака дуг јавних предузећа и Инвестиционо-развојне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана