Тегелтија: Нема разлога да буџет не буде усвојен

СРНА
Тегелтија: Нема разлога да буџет не буде усвојен

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да Српска, због политичких разлога, не би смјела да пошаље поруку да није у стању да усвоји економску политику и буџет за 2014. годину, оцијенивши да су за то испуњени сви услови.

Уочи сутрашње сједнице Народне скупштине Српске, на којој ће по хитном поступку бити разматрани приједлози економске политике и буџета за 2014. годину, Тегелтија ја рекао да не постоји ниједан разлог зашто буџет не би био усвојен до понедјељка, 9. децембра.

Ако буџет не буде усвојен до 9. децембра, Тегелтија истиче да Република Српска преузима одговорност да неће бити испоштоване обавезе према Међународном монетарном фонду, те за оно шта ће се дешавати у Федерацији БиХ и на нивоу институција БиХ.

“Наравно, то није крај свијета, испуниће се у сљедећем краћем периоду”, рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да је економском политиком дефинисано низ мјера и да највећи ефекат очекује од увођења неопорезивог дијела дохотка, који ће имати највећи позитиван ефекат у реалном сектору.

“У економској политици постоји неколико врло осјетљивих и ризичних мјера и ми смо тога свјесни и за то смо преузели одговорност”, рекао је Тегелтија и додао да је намјера да се заштити стандард грађана, а растерети привреда.

Према његовим ријечима, Република Српска је спремна да извршава и сервисира све своје обавезе, да сервисира све иностране и унутрашње дугове.

Осврнувши се на сутрашњу најављену протестну шетњу четири синдиката буџетских корисника, Тегелтија је рекао да је то дио легитимне борбе, али да тиме не помажу ни својим члановима, нити Влади Републике Српске.

“Ми смо у економску политику уградили да ће Влада Републике Српске урадити све што буде потребно да плате у 2014. години буду увећане за додатних пет одсто. Очигледно је да је руководоство синдиката нестрпљиво”, рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана