Тегелтија: Неће бити повлаштених код измирења обавеза

РТРС
Тегелтија: Неће бити повлаштених код измирења обавеза

Бањалука - Велика већина предузећа која су отишла у стечај више никада нису наставила да раде и показало се да стечај није најбољи начин да се проблеми ријеше, рекао је гостујући у другом Дневнику РТРС-а министар финансија владе Републике Српске Зоран Тегелтија.

Влада се одлучила да привредним субјектима који имају проблеме у пословању пружи шансу кроз Закон о посебним начинима измирења пореског дуга. Повлаштених у овом процесу неће бити и сви ће добити шансу, увјерава Тегелтија.

Министар Тегелтија је нагласио да свако од пореских обвезника који се опредијели за репрограм мора да редовно измирује своје обавезе и да свој дуг обезбиједи на начин који изабере, без обавезе да то буде гаранција банке.

Коментаришући могућност да се плати порески дуг у цјелости, након чега се отписује камата, министар је рекао да у Републици Српској грађани и предузећа већ више година имају такву привилегију за електричну енергију и да не види разлог зашто се таква могућност не би дала онима који плаћају порески дуг.

"Не видим да ту постоји било каква дискриминишућа одлука, поготово зато што су готово сви посланици позиције и опозиције подржали тај начин измирења, који нисмо ни имали у Нацрту закона", рекао је Тегелтија.

Према његовом мишљењу, Влада Републике Српске нити смије нити може послати поруку дужницима да плате порезе или оду у стечај, јер се мора пружити подршка субјектима који могу да послују и порези и доприноси не смију бити разлог да било које од тих предузећа престане да ради.

Тегелтија је рекао да у процесу реструктурисања пореског дуга неће сви дужници моћи да опстану, али да ће шанса бити пружена свима.

"Они који буду могли да издрже наставиће да раде и измирују обавезе, а они који не буду могли доживјеће судбину као и свуда у свијету", рекао је министар финансија.

Коментаришући најављено састављање судског вијећа у предмету „Алијагићи", Тегелтија је изразио очекивање да ће Виши привредни суд, уколико буде једнако третирао материјалну штету свих у Републици Српској, преиначити одлуку Окружног привредног суда у Требињу, јер она далеко одступа од свих досадашњих пресуда у сличним предметима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана