Тегелтија: Ентитети таоци због неусвајања буџета БиХ

Aгенције
Тегелтија: Ентитети таоци због неусвајања буџета БиХ

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија очекује од надлежних на нивоу БиХ да се понашају у складу са својим обавезама у вези са усвајањем буџета БиХ, "јер они сада ентитете држе као таоце у тој цјелокупној ситуацији".

"Очекујем да ће питање буџета заједничких институција БиХ за наредну годину бити завршено прије Нове године и да ће у јануару бити настављен аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/", изјавио је Тегелтија Срни.

Он је истакао да, без обзира на пуњење буџета из Управе за индиректно опорезивање БиХ, заједничке институције задржавају апсолутни износ, иако буџети ентитета не добијају довољан износ средстава.

Тегелтија је појаснио да то значи да заједничке институције добију планирани износ средстава, и самим тим могу несметано функционисати, иако се процјењује да у овом тренутку те институције имају вишак средстава од оних која су им потребна.

Подсјетивши да су сви нивои власти у БиХ потписали додатно писмо намјера са ММФ-ом приликом посљедњег боравка мисије ове међународне финансијске институције у БиХ, Тегелтија је најавио да ће пред БиХ бити неких изазова у вези са аранжманом са ММФ-ом.

"Понекад се појављују и додатни захтјеви којих у првом кораку немамо. Оно што изненађује у овом тренутку су најаве у неким од медија о додатним захтјевима о којима нисмо разговарали са ММФ-ом и сада не знамо да ли је то само медијска спекулација или је ММФ заиста нешто такво и објавио", истакао је Тегелтија.

Услов ММФ-а за траншу од 48 милиона евра је усвајање буџета на свим нивоима. Република Српска и Федерација БиХ су усвојиле буџете за наредну годину, док буџет заједничких институција још није усвојен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана