ТЕ Станари добила одобрење за грађење

Слободан Пухало
ТЕ Станари добила одобрење за грађење

ДОБОЈ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић уручила је у петак представницима инвеститора ЕФТ групе и извођача радова "Донгфанг" корпорације из Кине одобрење за грађење Термоелектране "Станари", снаге 300 мегават-часова, која ће годишње производити око два милиона мегават-часова електричне енергије.

Ради се о једној од највећих инвестиција у енергетском сектору РС, у вриједности од око 500 милиона евра, којом ће на грађевинским пословима који треба да почну идуће године, пословима монтаже челичних конструкција и пословима машинских и електроинсталација бити отворено око 1.000 нових радних мјеста за раднике из РС.

- Када почне да ради, што се очекује током 2015. године, у ТЕ "Станари" биће отворено 250 нових радних мјеста. Осим тога, проширење рудника "Станари" ће захтијевати отварање још 150 нових радних мјеста, што значи да ће, уз 450 људи који већ раде у руднику, овај рударско-енергетски комплекс запошљавати укупно 850 радника, што представља сигурност за даљи напредак не само Станара, него и цијеле добојске регије и РС - рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, ТЕ "Станари" ће користити најсавременије технологије и биће први објекат ове врсте у РС и БиХ који ће у потпуности функционисати у складу са директивама ЕУ у области заштите животне средине.

- У ТЕ "Станари" ће бити коришћен суви систем хлађења, што је први такав случај у региону, и тиме ће бити избјегнуто испуштање загријане воде у локалне водотоке, док ће испуштање димних гасова у ваздушни простор минимизирати концентрацију загађивача ваздуха - истакла је Голићева.

Директор Рудника и ТЕ "Станари" Ивица Јаковљевић рекао је да ће од изградње ТЕ "Станари" имати користи цијела локална заједница и цијела РС, јер ће у току изградње објекта бити ангажовани и домаћи подизвођачи радова.

Генерални директор једног од подизвођача радова, грађевинског предузећа "Градип" из Прњавора, Бранимир Бијелић рекао је да је ово предузеће већ градило један објекат за ЕФТ групу, а да је сада ангажовано на градњи кампа за кинеске раднике на ТЕ "Станари", чиме су осигурали кредибилитет за наставак сарадње на изградњи саме електране.

ЕФТ Рудник и Термоелектрана "Станари" је концесионар за експлоатацију лигнита из станарског басена и изградњу истоимене термоелектране на период од 30 година, с могућношћу продужетка на још 15 година.

Резерве лигнита у станарском басену износе 108 милиона тона. Уговор са кинеском компанијом о изградњи термоелектране по систему "кључ у руке" потписан је 5. маја прошле године.

Чен

Хари Чен, потпредсједник компаније "Донгфанг" из Кине која је извођач радова на ТЕ "Станари", рекао је да овај пројекат подржавају кинеска влада и кинеске финансијске институције.

Он је нагласио да компанија "Донгфанг" планира да настави са пројектима у БиХ и уопште у Европи.

- Имамо најнапреднију термоенергетску технологију на свијету. Ова термоелектрана има снагу 300 мегават-часова, али ми смо једина компанија која прави ову врсту технологије и за јединице од 600 мегавата - рекао је Чен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана